29.07.2015

YUNAN BORSASI NE ZAMAN AÇILACAK?

Yunanistan’da borsa bugün veya yarın açılabilir. Yunan yetkililerin, borsanın açılış zamanı konusunda bugün karar almaları bekleniyor. Son olarak, Avrupa Merkez Bankası borsanın bir takım sınırlamalarla açılmasına yeşil ışık yakmıştı. Diğer bir taraftan, Yunanistan ile kreditörleri, yardım müzakerelerinin başlayıp başlamadığı konusunda çelişkili açıklamalarda bulunuyor. Reuters’a konuşan bir Yunan yetkili, Avrupa Komisyonu ve IMF delegasyonlarının müzakereler için çarşamba günü Atina’da olacaklarını bildirdi. Pazartesi günü açıklama yapan Avrupa Komisyonu ise, müzakerelerin başladığını kaydetmişti.

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/yunan-borsasi-bugun-yarin-acilabilir
http://www.aksam.com.tr/finans/yunan-borsasi-bugun-yarin-acilacak/haber-427119

GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ

– Fed’in bugün sonlanacak iki günlük toplantısının ardından güçlenen ABD ekonomisi ve istihdam piyasasına vurgu yapılarak Eylül ayında muhtemel bir faiz artışı için tonu ayarlamaya devam etmesi bekleniyor. ABD Merkez Bankası’nın bugün sonlanacak toplantısının ardından TSİ 21.00’da yapılacak bir açıklamayla politika yapıcıların en son Haziran ayında gerçekleşen toplantıdan bu yana ekonomiye yönelik ne düşündüklerine ışık tutulacak.

– Yatırımcılar, Fed’in Eylül ayında borçlanma maliyetlerini artırıp artırmayacağını anlayabilmek için işaretler bulmak amacıyla bugünkü Fed toplantısının ardından yapılacak açıklamayı bekliyor. Faizin eylül ayında artırılma ihtimali yüze 50 olarak görülüyor. ABD hisse senetleri Salı günü, şirket karlarının beklenenden daha iyi çıkmasının Etkisi ile değer kazandı ve Avrupa hisse senetleri şirket birleşme anlaşmalarından destek aldı. Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı, ekonominin büyük çaplı faiz indirimleri gerektirecek kadar zayıf olmadığını söyledi. Japonya’da perakende satışlar bu yıl üçüncü kez geriledi. Bugün Almanya ve Fransa’da tüketici güveni verileri açıklanacak.

– Altın, yatırımcıların faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler için Fed toplantısının sonuçlanmasını beklemeleri ile birlikte, ons başına 1,100 doların altında kaldı.

– Dolarda yükseliş bekleyenler, Fed politika yapıcılarından artırım zamanlaması ile ilgili verilere bağlı olunduğu vurgusunun geleceğini düşünüyor. Dolayısıyla Fed Başkanı Janet Yellen’in iki günlük toplantının ardından Çarşamba günü hiçbir ipucu vermeyeceğini varsayıyorlar.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1815844-altin-fed-oncesi-kayiplarini-korudu
http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1815851-dollar-fed-oncesi-beklemede
http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1815841-piyasalar-gozunu-fede-cevirdi
http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/bugun-gozler-fed-de

Zam Pazarlığı Başlıyor
Memurun zam pazarlığı 3 Ağustos’ta başlıyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde memur temsilcileri, 2016 için toplam %16 zam talep ediyor. Hükümetin ise yüzde 3+3 ve enflasyon farkıyla masaya oturması bekleniyor. 2016 ve 2017 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri için memur temsilcileri de hazırlıklarını tamamladı. Pazarlık masasında Memur Sen, 2016’da birinci 6 ay yüzde 8, ikinci 6 ay yüzde 8 olmak üzere toplam yüzde 16 zam talep edecek.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29671534.asp

IMF’den Türkiye’ye İkaz
– Uluslararası Para Fonu, yayınladığı raporda dış yükümlülüklerin yapısının Türkiye’yi likidite şoklarına maruz bırakabileceğini belirtti. IMF’nin raporunda şöyle denildi: “Cari açık önümüzdeki yıllarda belirgin derecede daralmazsa Türkiye’nin net uluslararası yatırım pozisyonu orta vadede yüzde 10-15 civarı bozulabilir. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve finansman koşullarındaki daralmanın kısıtlayıcı etkisiyle cari açığın 2015’te daralması bekleniyor. Cari açığın azaltılması için sıkı para ve maliye politikasının hâlâ gerekli. Kısa vadeli borçlar Türkiye’yi önemli ölçüde borç çevirme riskine maruz bırakıyor. Bu yıl GSYH’nin yüzde 25’inden yüksek olduğu tahmin edilen brüt dış finansman gereksinimi Türkiye’yi küresel piyasalardaki koşullara karşı kırılgan hale getiriyor. Türkiye’nin düşük net uluslararası rezervleri, rezervlerin artırılmasını gerekli kılıyor.”

– Raporda, bununla birlikte yapısal reformların orta vadede sıkı maliye politikalarıyla desteklenmesi gerektiği belirtilerek, bunun kamu tasarruflarının artırılmasında önemli rol oynayacağı kaydedildi. IMF, Türkiye’nin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesini bekliyor.

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/imf-turkiye-yi-uyardi-908682722e997a70
http://www.milliyet.com.tr/imf-den-turkiye-degerlendirmesi/ekonomi/detay/2094238/default.htm
Standard&Poor’s Brezilya’nın Not Görünümünü Negatife Çekti
S&P, Brezilya’nın not görünümünü yolsuzluk olaylarının ekonomiye yönelik olumsuz etkileri nedeniyle ‘durağan’dan ‘negatif’e revize etti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan, Brezilya’nın yatırım yapılabilir ülke statüsünü kaybedebileceğine yönelik sinyal geldi. S&P’nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Brezilya’nın not görünümünün yolsuzluk olaylarının ekonomiye verdiği zarar nedeniyle “negatif”e çekildiği bildirildi. Açıklamada, ülkenin, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in ikinci döneminde gerçekleştirilen önemli siyasi düzenlemelere rağmen zor ekonomik şartlarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Haziran Ayı Turizm Verileri Açıklandı
Turizm bakanlığı Haziran ayı istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran’da yüzde 4,89 düşüşle 4,12 milyon kişi oldu. Yılın ilk altı ayında ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 2.25 azalışla 14.89 milyon olarak gerçekleşti.
http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/turizmden-kotu-haber
TÜİK, 2015 Yılı Mayıs Ayı Katı Yakıtlar İstatistiklerini Açıkladı

– En fazla üretim ve teslimat linyitte gerçekleşti
Katı yakıtların 2015 yılı Mayıs ayı toplam satılabilir üretim miktarlarına bakıldığında; taşkömürünün 111 bin 508 ton, linyitin 3 milyon 199 bin 144 ton ve taşkömürü kokunun 401 bin 933 ton, teslimat miktarlarına bakıldığında ise; taşkömürünün 2 milyon 353 bin 903 ton, linyitin 2 milyon 941 bin 338 ton ve taşkömürü kokunun 445 bin 650 ton olarak gerçekleştiği görüldü.

– Üretimin teslimatları karşılama oranı en düşük taşkömüründe gerçekleşti
Üretilen katı yakıtların teslimatları karşılama oranı(2) %4,7 ile en düşük taşkömüründe gerçekleşti. Bu oran linyitte %108,8 iken taşkömürü kokunda %90,2 olarak hesaplandı.

– Taşkömürü ve linyit teslimatı en fazla termik santrallere yapıldı
Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; taşkömürü teslimatının %51,2’si termik santrallere, %25,1’i kok tesislerine, %7,4’ü demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken linyit teslimatının %90,4’ü termik santrallere yapıldı. Taşkömürü kokunun ise %96,5’i demir-çelik sanayine sevk edildi.

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18752

Şüheda Baran