10.09.2015

BÜYÜME BEKLENTİYİ AŞTI         

Ekonomi 2. Çeyrekte %3,8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. TÜİK verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde 3,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. CNBC-e anketinde büyümenin yüzde 3,3 olması bekleniyordu.   Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 artış kaydetti. İlk çeyrek büyümesi yüzde 2,3’ten yüzde 2,5’e revize edildi. KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 391 DOLAR Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla değeri 2014 yılında cari fiyatlarla 22 bin 722 TL, ABD doları cinsinden 10 bin 390 dolar olarak hesaplandı.

TÜKETİM YÜZDE 5,6 ARTTI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, yüzde 5,6’lık artışla 21 milyar 39 milyon TL oldu. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7,2’lik artışla 3 milyar 515 milyon TL olarak gerçekleşti. Gayrisafi sabit sermaye oluşumu, yüzde 9,7’lik artışla 8 milyar 281 milyon TL oldu. İHRACAT YÜZDE 2,1 AZALDI Mal ve hizmet ihracatı, yüzde 2,1’lik azalışla 8 milyar 394 milyon TL oldu. Mal ve hizmet ithalatı, yüzde 1,6’lık artışla 9 milyar 128 milyon TL olarak gerçekleşti. BÜYÜMEYİ ÖZEL SEKTÖR SIRTLADI Yılın ikinci çeyreğinde kamu sektörü yüzde 1 büyürken, özel sektör yüzde 11,4 büyüme kaydetti.

http://www.ntvpara.com/haberler/ekonomi/buyume-beklentiyi-asti-866af6bf5192d24d

TEMMUZ AYI CARİ AÇIĞI 3,15 MİLYAR DOLAR

Temmuz ayında cari açık 3,15 milyar dolar ile 5 ayın en düşük seviyesinde geldi. Temmuz ayında cari açık 3,15 milyar dolar ile 5 ayın en düşük seviyesinde geldi.  Cari açık Ocak’ta 2,44 milyar dolardı.

Beklentilerin Altında Kaldı

Temmuz ayı rakamı beklentilerin altında da kaldı. CNBC-e anketine katılan ekonomistler Temmuz’da 3,5 milyar dolar açık bekliyordu.

7 Ayda 25 Milyar Dolar Açık

Ocak-Temmuz dönemi cari açığı ise 25,43 milyar dolar oldu.  Merkez Bankası rakamlarına göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 768 milyon dolar artarak 3 milyar 154 milyon dolar olarak gerçekleşti.

12 Aylık Açık 45 Milyar Dolar

On iki aylık cari işlemler açığı 45 milyar 27 milyon dolar oldu. Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 964 milyon dolar artarak 5 milyar 755 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 67 milyon dolar azalarak 3 milyar 14 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Temmuz ayında 143 milyon dolar net altın ihracatı olurken, bu yılın aynı ayında 639 milyon dolar net ithalat gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 44 milyon dolar azalarak 2 milyar 813 milyon dolara geriledi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 226 milyon dolar azalarak 441 milyon dolar oldu. CNBC-e anketinde 2015 sonunda 37,6 milyar dolar cari açık beklenirken, 6 ekonomistin 2016 sonu cari açık beklentisi 37,3 milyar dolar seviyesindeydi.

http://www.ntvpara.com/haberler/ekonomi/temmuz-ayi-cari-acigi-315-milyar-dolar

ÇİN’DE 6 YILIN EN BÜYÜK DÜŞÜŞÜ

Çin’de ÜFE’nin 6 yılın en büyük düşüşünü göstermesi deflasyon korkularını büyütüyor. Emtia fiyatlarının düşmesi ve talebin soğumasından dolayı Çin’de üretici fiyatları Ağustos ayında yüzde 5.9 ile son altı yılın en büyük düşüşünü gösterirken, ekonominin karşı karşıya olduğu deflasyon risklerini büyüttü ve daha fazla parasal destek önlemlerinin alınacağı beklentilerini artırdı. Çin’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Ağustos ayında üst üste 42’inci ay gerilemiş oldu. Bu düşüş aynı zamanda küresel krizin en derin döneminin yaşandığı 2009 yılının sonlarından bu yana en büyük aylık düşüş oldu. Piyasaların beklentisi ise Temmuz ayında yüzde 5.4 düşen ÜFE’nin Ağustos ayında yüzde 5.5 düşeceği yönündeydi. Ekonomistler Çin’de Ağustos ayının ortasında gerçekleştirilen yüzde 2’lik yuan devalüasyonunun sert düşüşler yaşayan emtia fiyatlarından dolayı enflasyonda orta vadede az etki yaratacağını düşünüyorlar.

ÇİN BAŞBAKANI: RİSKLERİ SAVUŞTURDUK

Çin Başbakanı Li Kekiang, Çin’in mali sistemine yönelik büyük riskleri savuşturduğunu söyledi. Dünya Ekonomik Forumu’nun Çin’de gerçekleşen etkinliğinde konuşan Li, Çin’de pozitif ekonomik görünümün sürdüğünü kaydetti. “Hükümet gereken önlemleri aldı” diyen Li, yuanın daha fazla değer kaybetmesini gerektiren bir durum olduğuna inanmadığını dile getirdi

http://www.ntvpara.com/haberler/dis-haber/cin-de-6-yilin-en-buyuk-dususu

ABD’DE AÇIK İŞ POZİSYONLARI REKORA YÜKSELDİ

ABD’de açık iş pozisyonları Temmuz’da 5.75 milyona yükselerek rekor kırdı. ABD’de açık iş pozisyonları Temmuz ayında rekor seviyeye yükselerek istihdamın artışı sürdürdüğü sinyali verdi. ABD Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre doldurulmayı bekleyen iş pozisyonu sayısı 430,000 artarak 5.75 milyona yükseldi. Haziran ayında bu sayı 5.32 milyon seviyesindeydi. Açık iş pozisyonlarındaki söz konusu artış Nisan 2010’dan bu yana en yüksek olarak kaydedildi.

Temmuz ayı verisi ABD’li işverenlerin ekonomik görünüm ile ilgili iyimser oldukları gösteriyor. Öte yandan ABD’de işsizlik oranı 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2006 yılından bu yana ilk kez faiz oranını artırmaya hazırlanan Fed yetkilileri, geçtiğimiz ayki piyasa çalkantısının işgücü piyasasındaki iyileşmeyi dengeleyip dengelemeyeceğini değerlendirmek zorunda kalacak. New York’taki Societe Generale baş ABD ekonomisti Aneta Markowska, “İşgücüne çok fazla talep ve bu, işsizlik oranını aşağı çekmeyi sürdürecek. İşgücü piyasası tam istihdama çok yakın ve Fed yetkilileri bununla ilgili bir şey yapmak zorunda kalacak, haftaya değilse birle yakın bir zamanda” dedi.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1824407-abdde-acik-is-pozisyonlari-rekora-yukseldi

ÇİN SERMAYE KONTROLLERİNİ SIKILAŞTIRDI

Financial Times’ın haberine göre Çin, yuanda devalüasyon sonrası ortaya çıkan düşüşü kontrol altına almak için sermaye kontrollerini sıkılaştırdı. Çin, Financial Times’ın haberine göre, piyasa liberalleşmesi söyleminden keskin bir dönüş yaparak, geçen ay renminbinin (yuan) devalüasyonunun ardından ortaya çıkan düşüşü kontrol altına almada güçlük çekmesinin ardından sermaye kontrollerini sıkılaştırdı.

11 Ağustos’ta yapılan devalüasyon küresel piyasalarda kargaşaya ve ülke içinde politika karışıklığına neden oldu. Bunun sonucu, merkez bankası yuana destek olmak için 200 milyar dolar kadar bir harcama yaptı. Fed’in faiz artırımına gideceği beklentisi de sermaye çıkışlarının daha da artmasına neden oldu.

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) para birimini yönetmekten sorumlu birimi Devlet Döviz İdaresi (Safe), konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara ve Financial Times tarafından görülen resmi yazışmaya göre, finans kuruluşlarına son günlerde, tüm döviz işlemlerinde denetimleri artırmalarını ve kontrolleri sıkılaştırmaları talimatını verdi.

Devlet Döviz İdaresi bankalara ve finans kuruluşlarına, büyük sermaye çıkışlarını gizlemek için kullanılan ihracatı aşırı faturalama uygulamalarına özel dikkat göstermelerini istedi. İdare, resmi yazışmayı doğruladı, ancak daha fazla yorum yapmadı.

Çin, uzun zamandır, bireyler ve şirketler tarafından satın alınan ya da satıla döviz miktarına sınırlamalar uyguluyor, ancak bu kontroller, renminbinin tüm dünyada artık daha geniş bir kullanım alanı bulmasıyla birlikte, son yıllarda bir şekilde aşılıyor.

UBS’in Çin ekonomisti Wang Tao, hükümetin döviz kontrollerini bir miktar sıkılaştırmasının beklendiğini, ancak bunlara dayanarak renminbinin korunmasının uzun vadede mümkün olmadığını, bu nedenle PBOC’un bunu uzun süre sürdürmesinin zor olduğunu söyledi.

Politikadaki bu dönüş, Çin’in merkez bankasının, geçen ayki teknik devalüasyonun ardından, renminbinin dolar karşısında dramatik bir şekilde değer kaybetmesinin önlemek için döviz rezervlerinden önemli miktarda harcamalar yapmasının ardından geldi. Çin halen dünyanın en büyük döviz rezervine sahip olmasına karşın, bu rezervler Ağustos ayında 94 milyar dolar ile rekor miktarda düşerek 3.56 trilyon dolara indi.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1824420-cin-devaluasyon-sonrasi-sermaye-cikislarini-onlemek-icin-adim-atti