02.09.2015

FED: İSTİHDAM HEDEFİNE YAKLAŞTIK

Boston Fed Başkanı Rosengren, Fed’in faiz artırımı için şart koştuğu istihdam hedefine yaklaştığını, enflasyon seviyesinin ise istihdamdaki kadar net ve kesin olmadığını kaydetti.
Boston Fed Başkanı Rosengren, Fed’in faiz artırımı için şart koştuğu istihdam hedefine yaklaştığını kaydetti. Rosengren, faiz artırımı öncesi hedeflenen enflasyon seviyesinin ise istihdamdaki kadar net ve kesin olmadığını kaydetti. Eric Rosengren, ilk artış kararının birkaç ay erken veya geç olmasından bağımsız olarak faizlerin büyük ihtimalle kademeli olarak artırılacağını söyledi.

Boston Fed Başkanı, düşük enflasyon ve ABD ekonomik büyümesine yönelik tehditlerden dolayı geçmişe göre daha ılımlı bir politika sıkılaştırma yaklaşımının daha uygun olacağını belirtti. Fed’in para politikası kurulunda önümüzdeki yıla kadar oy hakkı bulunmayan Rosengren 16-17 Eylül’deki toplantıda faiz artışını destekleyip desteklemeyeceğine dair soruyu cevapsız bırakırken; Çin, Japonya ve Euro Bölgesi ekonomilerinin yavaşlaması ve son dönemlerdeki piyasa çalkantısının devam etmesi durumunda ABD enflasyonunun daha fazla baskı altına girebileceğini söyledi.

Rosengren faiz artışının zamanlaması hakkında yorum yapmazken, bu artışın “birkaç ay ileri veya geri” alınmasının ekonomik olarak çok az bir fark yaratacağını belirtti. Rosengren’in yorumları Fed yetkililerinin bu ay gerçekleştirecekleri toplantıda yetkililerin, politikalar konusunda bankanın itibarını konuşacaklarını ve bazı Fed politika kurulu üyelerinin yakın bir zamanda faiz artışını destekleyebileceğini gösteriyor.

http://www.ntvpara.com/haberler/dis-haber/rosengren-istihdam-hedefine-yaklastik

MOODY’S/BANERJİ: TÜRKİYE’NİN CARİ AÇIĞI 2015’TE %4,7 OLUR

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’den Banerji, “Türkiye’nin cari açığı 2015’te %4,7 olur” dedi.

Moody’s, “Not, mali güç, düşük borç ve büyük orta gelir ülkesi olması ile destekleniyor. Türkiye’ye ilişkin temel senaryo notun korunması yönünde” açıklamasını yaptı.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822790-moodysbanerji-turkiyenin-cari-acigi-2015te-4-7-olur

MORGAN STANLEY: MB’LER İÇİN TÜM YOLLAR ‘DEVALÜASYON’A ÇIKIYOR

Morgan Stanley, merkez bankalarının oynadıkları satrancın bitmek bilmeyen bir genişleme döngüsü ile sonuçlandığı değerlendirmesi yaptı. Merkez bankalarının enflasyon mücadelesi çok gerçek ve stratejik.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bir varlık alım programı uygulamaya karar vermesinin ardından Başkan Mario Draghi, söylentilere göre Roma dönüşündeki bir uçak yolculuğunda iPad’inde satranç oynayarak yorgunluğunu atmaya çalışıyordu.

Morgan Stanley’den Marco Spaltro ve Jim Caron’a göre Draghi’nin oyun seçimi daha uygun olamazdı. Bu iki portfolyo yönetisinin yeni değerlendirmesine göre para politikaları arasındaki farklılık ve enflasyonun sürekli bir şekilde düşük seyretmesi merkez bankalarının şu sıralar küresel bir satranç oyunu oynadıklarını gösteriyor.

Spaltro ve Caron, bu yorumun yanı sıra, bu oyunun bir beraberlik ile sona ermeyeceğini belirtiyor. Merkez bankalarının yapacak hamlesi kalmadığı endişelerine rağmen, ikili tüm yolların rekabetçi para birimi devalüasyonlarına çıktığını iddia ediyor.

Spaltro ve Caron’a göre oyunu bırakmanın ve oynamayı reddetmenin cezası deflasyon.

Portfolyo yöneticileri, her ne kadar satranç oyununa bir benzetme yapsalar da tasvir ettikleri tablo sıcak patates adı verilen başka bir oyuna da benzerlik gösteriyor. Bu bağlamda merkez bankaları göreceli döviz kurları yoluyla birbirlerine hoş karşılanmayan bir deflasyonal bir parsel geçiriyor.

Portfolyo yöneticilerine ait tezin merkezinde rekor düşük seviyelerde olan faiz oranlarının enflasyonal baskıları kontrol altına aldığı yer alıyor. Çünkü aşırı likidite kapasite aşımına yol açıyor. Geleneksel olmayan para politikası önlemleri bunun karşılığında, enflasyonu yerel para biriminin zayıf olduğu ölçüde artırıyor.

Spaltro and Caron’a göre böyle bir rejim altında tahvil faizler daha uzun bir süre düşük kalacak ve getiri eğrileri düzleşecektir. Tahmini getiriler bakımından daha çekici olan yatırım bölgeleri, merkez bankalarının teşviki artırabileceği yerler olacaktır. Bu ülkler arasında Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya yer alıyor.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822785-morgan-stanley-mbler-icin-tum-yollar-devalusyona-cikiyor

ÇİN HEDGE FONLARI 16 YILIN EN KÖTÜ AYINI GEÇİRDİ

Çin odaklı hedge fonları, Ağustos’ta muhtemelen yaklaşık 16 yılın en kötü ayını geçirdi. Bu şirketler arasında ülkenin hisse senedi piyasasındaki kayıplardan zarar gören Orchid Asia Group Management ve APS Asset Management Pte bulunuyor.

Eurekahedge Pte.’nin öncü tahminlerine göre büyük ölçekli Çin hedge fonları Ağustos’ta tahmini olarak yüzde 10 geriledi ve kayıplar hedge fonların en az Ocak 2000’den bu yana en sert düşüşü kaydetmelerine yol açtı. Hong Kong merkezli Orchid tarafından yönetilen 304 milyon dolarlık Orchid China Master Fonu, tahmini olarak yüzde 7.3 düşüş gösterdi. APS’e air Greater China Long/Short Fonu, 28 Ağustos itibarıyla sona eren ayda yüzde 7.2 geriledi. Şirketin China A Share Fonu 21 Ağustos itibarıyla yüzde 5.5 düşüş kaydetti.

Singapur’daki Eurekahedge analistlerinden Muhammed Hassan, “Çin hedge fonları 10 yılın en kötü 3 aylık getirilerini kaydetme yolunda. Bu durum, fonların Çin Piyaslarında açığa satışa gitme yeteneklerinin sınırlı olması ile bir sürpriz değil” dedi.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822744-cin-hedge-fonlari-16-yilin-en-kotu-ayini-gecirdi