01.09.2015

ÇİN’DEN KÖTÜ VERİLER

Çin’de bu sabah açıklanan veriler dünyanın 2. Büyük ekonomisinde yavaşlamanın beklendiğinden daha sert olduğuna işaret etti.

Çin’de fabrika aktivitesi Ağustos ayında son altı buçuk yılın en hızlı daralmasını yaşayarak yatırımcıların dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sert inişe doğru gittiği korkularını artırdı. Bundan daha çok endişe veren gelişme ise şu ana kadar yavaşlayan ekonominin iyi performans gösteren alanlarından biri olan hizmet sektörünün alarm verici derecede bir soğuma gerçekleştirerek son bir yılın en düşük hızında genişlemesi oldu.

Caixin/Markit imalat PMI endeksi Ağustos ayında 47.3’e gerileyerek Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Bu rakam Temmuz ayında 47.8 olmuştu. 50’nin üzerindeki rakamlar genişlemeyi ve 50’nin altındaki rakamlar daralmayı gösteriyor. Caixin/Markit tarafından hazırlanan hizmet sektörü PMI endeksi ise sektördeki genişlemenin 51.5 ile Temmuz 2014’ten bu yana en yavaş seviyede gerçekleştiğini gösterdi. Sektör Temmuz ayında 53.8 seviyesinde genişlemişti.

ANZ ekonomistleri tarafından yayınlanan bir raporda “Yaz boyunca görülen yavaş aktivite göz önüne alındığında GSYH genişlemesi üçüncü çeyrekte yüzde 6.5’in altına düşebilir” denildi. Raporda hükümetin 2015 yılı resmi büyüme hedefi olarak belirlediği yüzde 7’ye ulaşılması için parasal genişleme önlemlerinin devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

http://www.ntvpara.com/haberler/dis-haber/cin-den-kotu-veriler-eda2eb32302cbb86

DIŞ TİCARET AÇIĞI 7 MİLYAR DOLARI AŞTI

Dış ticaret açığı Temmuz ayında 7.3 Milyar Dolara çıktı. 7 aylık ticaret açığı 40.3 Milyar Dolar oldu.

Dış ticaret açığı, temmuz ayında yüzde 6,5 artarak 7 milyar 28 milyon dolara yükseldi. Piyasada beklenti 7.08 milyar dolar açık olacağı yönündeydi. Dış ticaret açığı Ocak-Temmuz’da ise yüzde 13 azalarak 40.3 milyar dolara geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Temmuz ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 16,2 azalarak 11 milyar 181 milyon dolar, ithalat yüzde 8,7 azalarak 18 milyar 209 milyon dolar olarak gerçekleşti.  Böylece temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 6,5 artarak 6 milyar 596 milyon dolardan 7 milyar 28 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Temmuz ayında yüzde 66,9 iken, 2015 Temmuz ayında yüzde 61,4’e düştü.

Mevsim etkilerinden arındırılmış ihracat yüzde 0,1 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2015 Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 0,1, ithalat yüzde 3,9 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2015 yılı Temmuz ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 17,2, ithalat yüzde 12,5 azaldı.

7 aylık ticaret açığı 40.3 milyar dolar

Dış ticaret açığı Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 13 azalarak 40 milyar 303 milyon dolar oldu. 7 aylık dönemde ihracat 84.6 milyar dolar, ithalat 125 milyar dolara olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 14 düştü 

Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Temmuz ayında yüzde 45 iken, 2015 Temmuz ayında yüzde 46,3 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 13,8 azalarak 5 milyar 176 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya’ya yapılan ihracat 2015 yılı Temmuz ayında 1 milyar 100 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (810 milyon dolar), Irak (630 milyon dolar) ve ABD (605 milyon dolar) takip etti.

İthalatta ilk sırayı Çin aldı

Çin’den yapılan ithalat, 2015 yılı Temmuz ayında 2 milyar 86 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 980 milyon dolar), Rusya (1 milyar 706 milyon dolar) ve İtalya (1 milyar 20 milyon dolar) izledi.

http://www.dunya.com/ekonomi/dis-ticaret/dis-ticaret-acigi-7-milyar-dolari-asti-273326h.htm

ÇİN MB YUAN FORWRADLARINA ZORUNLU KARŞILIK UYGULAMASI GETİRDİ

Çin Merkez Bankası, döviz piyasasındaki spekülasyonları engellemek ve sermaye çıkışlarını sınırlamak için müşterileri için döviz kuru forwardlarında işlem yapan finansal kuruluşlara zorunlu karşılık uygulaması getirdi. in Merkez Bankası (PBOC), döviz piyasasındaki spekülasyonların önünü almak ve sermaye çıkışlarını sınırlamak için müşterileri için döviz kuru forwardlarında işlem yapan finansal kuruluşlara zorunlu karşılık uygulaması getirdi.

Konu ile ilgili bilgi sahibi altı kişinin ifadesine göre Çin Merkez Bankası, 15 Ekim’de efektif olmak üzere, satışların yüzde 20’sine gelen bir mevduatın sıfır faiz oranında ve dondurulmuş olarak bir yıl boyunca tutulmasını şart koşacak. Söz konusu değişim, aynı kaynaklara göre makro finansal riskleri önlemeyi hedefliyor. Konu ile ilgili bilgi veren kaynaklar kamuya açıklama yapma yetkileri olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Çin, 11 Ağustos’ta yuanı devalüe ederek finans piyasalarını sarstı. Çin o tarihte düzeltmenin tek seferlik olduğunu belirtmişti. Yuan Şanghay’da Ağustos ayında yüzde 2.6 gerileyerek 20 yılın en büyük düşüşünü kaydetti.

Singapur’daki Commonwealth Bank of Australia döviz stratejistlerinden Andy Ji, “PBOC, değer kaybı görüleceği beklentilerinin sürmesi dolayısıyla yuan forwardlarında görülen satışları sınırlandırmayı umuyor. Ancak reel ekonominin yavaşlamayı sürdürmesi ile değer kaybı baskıları devam edecektir” dedi.

Yuan dolar karşısında Şanghay’da Salı günü yüzde 0.8 değerlenerek yerel saat ile 10.43’te 6.3714 seviyesine geldi. Offshore oran Hong Kong’da yüzde 0.16 artış ile 6.4352 oldu. Rabobank Group’a göre yeni kural sermaye çıkışlarını forward piyasasında spekülasyon maliyetini artırarak önlemek için atılan bir adım.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822504-cin-kur-spekulasyonlarini-engellemeye-calisiyor

ALMANYA’DA İŞSİZLİK GERİLEDİ

Almanya’da işsizlik Ağustos’ta 7.000 azaldı. Ekonomistler 4.000’lik bir gerileme bekliyordu.

Almanya’da işsizlik Ağustos’ta 7.000 azaldı. Ekonomistler 4.000’lik bir gerileme bekliyordu. Ülkedeki işsizlik oranı ise yüzde 6.4 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Almanya’da işsizlik, ekonominin küresel yavaşlamayı atlatması ile geriledi. Veri, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin büyümeye devam ettiği sinyali verdi. Mevsimsel olarak düzenlenmiş işsizlik Salı günü açıklanan verilere göre 7,000 düşerek 2.79 milyona indi. Temmuz ayında işsizlik yükseliş göstermişti. İşsizlik oranı yüzde 6.4 seviyesinde sabit kaldı.

Bundesbank 17 Ağustos’ta yağtığı değerlendirmede Almanya ekonomisinin “sağlam” bir büyümeye hazırlandığını belirtti. Ülkenin merkez bankası, ekonominin iç ve dış talepten dertsek bulduğunu ifade tti.

Frankfurt’taki Natixis SA ekonomistlerinden Johannes Gareis, “Alman işgücü piyasası istikrarlı ve güçlü. Küresel ekonominin zayıflaması ile yurtiçi tüketim her zamankinden önemli” dedi.

Fransa’nın imalat sanayi göstergesi beklentilerin üzerinde geriledi

Fransa’nın imalat sanayi göstergesi geçtiğimiz ay, ilk tahmin edilenin üzerinde bir daralma kaydetti. Böylece Almanya, Euro Bölgesi toparlanmasında yükün büyük bir bölümünü tek başına üstlenmiş oldu.

Fransa’nın malat sanayi göstergesi (PMI) Ağustos’ta 48,3 oldu, beklenti 48,6 seviyesindeydi. Almanya’nın imalat sanayi göstergesi (PMI) Ağustos’ta 53,3 oldu. Veri, ekonomistlerin 53,2 seviyesindeki beklentilerini aştı.

Markit Economics’in hazırladığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayındaki 49.6 seviyesinden Ağustos’ta 48.3’ geriledi. Buna karşın Almanya’nın imalat sanayi göstergesi tahminlerin üzerinde yükseliş gösterdi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Euro Bölgesi’nin göstergesi de büyüme sinyaki verdi.

Euro Bölgesi’nin genel göstergesi Ağustos’ta 52.3 seviyesinde gerçekleşti. İlk okumada veri 52.4 olarak açıklanmıştı. Yeni siparişlerin göstergesi bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken, ihracat talebi gelişme gösterdi.

İtalya’da işsizlik beklenmedik şekilde geriledi

İtalya’da işsizlik oranı Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde düşüş gösterdi ve Başbakan Matteo Renzi tarafından geçirilen politikaların istihdam yaratılmasına destek sağladığı iyimserliğini artırdı.

İşsizlik oranı Haziran ayındaki yüzde 12.5 seviyesinden yüzde 12’ye geriledi. Genç bireylerde işsizlik Temmuz ayında yüzde 40.5 seviyesine indi. Önceki ay yüzde 43.1 seviyesindeydi.

İstihdam yükselişi ikinci aya taşıdı. Temmuz ayında yaklaşık 44.000 kişiye istihdam sağlandı.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822597-almanyada-issizlik-geriledi

İNGİLTERE’NİN İMALAT SANAYİ YAVAŞLADI

İngiltere’de imalat sanayi, ihracat siparişlerinin düşüşü 5. aya taşıması ile yavaşlama gösterdi.  İngiltere’nin imalat sanayi ihracat siparişlerinin düşüşü 5. aya taşıması ile Ağustos ayında yavaşlama gösterdi

Markit Economics aylık imalat sanayi raporunda şirketlerin yabancı talepteki düşüş ile ilgili sterlindeki güçlü seyri, Euro Bölgesi’ndeki zayıf satışları ve Çin’deki ekonomik yavaşlamayı suçladıklarını belirtti. İmalat sanayinin gösterge endeksi Temmuz ayındaki 51.9 seviyesinden 51.5’e geriledi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822626-ingilterenin-imalat-sanayi-yavasladi