22.07.2015

 

YUNANİSTAN YENİ REFORM PAKETİNİ ONAYLAYACAK MI?

Yunanistan Parlamentosu bugün yeni bir reform paketini oylayacak. Ağırlıklı olarak adalet sistemi ve bankacılık sektörünü ilgilendiren düzenlemelerden oluşan paketin, muhalefetin de desteğiyle meclisten geçmesi bekleniyor. Reform paketinin onaylanması, yardım müzakerelerinin resmen başlamasının önünü açacak.

YUNANİSTAN’A İYİ HABER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Yunanistan’ın kredi notunu ülkenin temerrüt riskinin azaldığı gerekçesiyle ‘CCC-‘den ‘CCC+’ya ve not görünümü ‘negatif’ten ‘durağan’a revize etti. Yunanistan’ın Euro Group’dan aldığı 7,16 milyar euroluk “köprü finansman” sayesinde Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’na olan borçlarını ödediğini dün bültenimizde belirtmiştik, bu ödenilen borçların da anımsatıldığı açıklamada, “Yunanistan’ın uzun dönemli kredi notunu, gelecek 12 aya ilişkin ticari temerrütün artık kaçınılmaz olmaması nedeniyle “CCC-“den “CCC+”ya yükseltiyoruz” denildi. Aynı zamanda, Yunanistan’ın Eurozone’dan çıkma olasılığının yüzde 50’nin altına gerilediğini belirten S&P, buna karşın Yunan hükümetinin hırslı reform programını başarılı şekilde uygulamamasının çıkış riskini yeniden yükselteceği uyarısında bulundu.

Diğer bir taraftan, Yunanistan’ın notu, yükseltmeye karşın hala S&P’nin “yatırım yapılamaz” ya da “çöp” olarak belirlediği seviyenin altında bulunuyor. S&P’nin notlandırma sistemine göre, “BBB-” üstündeki kredi notlarına sahip olan ülkeler “yatırım yapılabilir” kategorisine giriyor.

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/yunanistan-yeni-reform-paketi-oylayacak

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814359-s-p-yunanistanin-notunu-yukseltti

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/s-p-yunanistan-in-notunu-yukseltti

Emtiadaki Düşüş Diğer Para Birimlerini de Etkiliyor

Fed Başkanı Janet Yellen, emtia bağlantılı ekonomilerin para birimlerindeki 6 yıllık partiyi sonlandırıyor. Yeni Zelanda doları, bu durumdan en çok zarar gören para birimi gibi görünüyor. Başkanın faiz oranlarını bu yıl artırmadaki kararlılığı, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve Norveç para birimlerinin geçtiğimiz üç ayda denklerinin altında bir performans göstermesine neden oldu. Yeni Zelanda doları bu sürede yüzde 14 değer kaybetti. Yeni Zelanda dolarının kaybı diğer üç para birimini toplam kaybından fazla oldu.

Emtia para birimleri, emtia ihracatı yapan ülkelerin büyümeyi desteklemek için faiz oranlarını düşürmesi ile baskı altına girdi. Ham madde fiyatları, 2011’de zirve seviyelerden yüzde 45 gerileme gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Yeni Zelanda Merkez Bankası Perşembe günü borçlanma maliyetlerini üst üste ikinci toplantıda da indirme kararı alacak.

  Öte yandan Emtia fiyatlarının bu hafta 13 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP 4 ana ayağının üçünde üretimi düşürme sinyali verdi. Bloomberg Emtia Endeksi’ne göre ham maddeler geçtiğimiz iki ayda yüzde 9 düşüş gösterdi. Düşüşte Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması etkili oldu. Çin metal ve enerjinin en büyük tüketicisi olma özelliği taşıyor. Emtiadaki düşüş, üreticilerin arz fazlası sorunu yaşanan piyasalarda üretimin azaltılmasını tartıştıkları bir zaman denk geldi.

–  ABD petrolü Pazartesi günü 3 aydan bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına geriledi. 6 metalin işlem gördüğü LMEX endeksi bu aybaşında 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814393-emtiada-kayiplar-derinlesiyor

http://www.borsagundem.com/emtia-doviz-piyasalari/para-birimleri-emtiadan-nasibini-aldi-696115.htm

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814381-emtiadaki-dusus-para-birimlerine-sicradi

GELİŞEN ÜLKELERDE İŞSİZLİK ALARM VERİYOR

– Gelişen ülkelerdeki ortalama işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 5,2’yi gördükten sonra son verilere göre yüzde 5,7’ye yükseldi. Son dönemde gelişmiş ülke ekonomilerinde toparlanma görülürken, bir dönemin yıldızı gelişen ekonomilerde işler eskisi gibi parlak değil. Gelişen ülkelerin istihdam piyasaları bu yavaşlamaya karşın bu yılbaşına kadar güçlü bir seyir izlerken son veriler bu alanda da ciddi bir bozulma yaşandığına işaret ediyor. Ekonomistler işsizlikteki artışın kalıcı olabileceğinden bu bunun da tüketici talebini vurmasından endişeleniyor.

– JP Morgan Baş Ekonomisti Bruce Kasman da işsizlikteki yükselişi yaygın bir eğilim olarak tanımladı. Rusya ve Brezilya’da yaşanan resesyonun işsizlikte artışın temel sebebi olmasına rağmen diğer gelişen ülkelerde de benzer bir durumun gözleniyor. Kasman’a göre gelişen ülkelerin ekonomilerinin yavaşlamasına rağmen istihdam piyasalarının uzun süre güçlü kalması şaşırtıcıydı. İşverenler yavaşlamanın geçici olduğunu düşünerek, büyük çaplı işten çıkarma operasyonları yürütmedi. Ancak bunun da sonuna gelindi.

– Türkiye’de son dönemde benzer tartışmalar yaşanıyor. Son 3 yıldır ekonominin yavaşlamasına karşın istihdam piyasası görece güçlü bir seyir izliyor. Ekonomistlerin olağan dışı olarak niteledikleri bu durumun değişmesi halinde Türkiye’de de halihazırda yüksek olan işsizliğin daha artmasından endişe ediliyor.

http://www.ft.com/cms/s/3/846651fa-2f85-11e5-91ac-a5e17d9b4cff.html

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814421-gelisen-ulkelerde-issizlik-alarm-veriyor

 

                                                                                                                                                             Şüheda Baran