28 Haziran 2000, Ekonomistler Platformu’nun kurulduğu gün. Türkiye’nin koalisyonlarla yönetildiği ve 2001 ekonomik krizi ile hem ekonomik hem de siyasal bir dönüşümü yaşadığı dönemin hemen öncesinde kuruldu.

O günlerde Türkiye’de DSP-MHP-ANAP koalisyonu, IMF ile yaptığı stand-by antlaşmasını yürütüyor, Türkiye ekonomisi ise özellikle sabit kur uygulaması nedeniyle ciddi bir döviz krizinin sinyalini veriyordu. İnterneti hala çevirmeli telefon bağlantıları ile kullandığımız ve çok yaygın olmadığı zamanlardan bahsediyorum.

Ekonomistler Platformu bugünkü sosyal iletişimin ilkel bir versiyonu olarak düşünebileceğimiz, Yahoo’nun sunduğu, o dönemin popüler uygulamalarından biri olan bir haberleşme grubu olarak başladı çalışmalarına o dönemde. İnternet kullanımının oldukça sınırlı olmasına rağmen bir kaç yıl içinde 3.000 kişinin haberleştiği bir listeye dönüştü. Zaman içerisinde bu üye sayısını 20.000 düzeyine çıkardı. Yeni medyanın bu anlamda ilk temsilcilerinden biri idi Ekonomistler Platformu. Ekonomi gazetelerinin 10-15 bin satıldığı bir dönemde, ekonomi ile ilgili 20.000 kişiye tek tuşla ulaşılabileceğini gösterdi Türkiye’ye.

Öte yandan modern anlamda bağımsız, tarafsız bir ekonomi çalışmaları modeli oluşturdu Ekonomistler Platformu. Kemal Derviş, Masum Türker, Ali Babacan gibi Türkiye ekonomisini yöneten önemli isimlere yeri geldi sunduğu raporlarla danışmanlık yapmaya gayret etti. Yerel yönetimlerle, kamu kurumlarıyla, uluslararası kuruluşlarla ortak projeler geliştirdi. Türkiye ekonomisinin güçlü ve güvenilir bir yapıya kavuşması için sahip olduğu sınırlı imkanlarla gelişim sürecine katkı sunmaya çalıştı.

O günün şartlarında sadece ekonomi ile ilgilenmedi, gençlerin sivil toplumu tanımaları ve katılımlarına bir vesile olmaya çalıştı. Anadolu’da örgütlendi. Gençliğe geleceğinin kendi ellerinde olduğu mesajını onlara güzel örnekler, çalışma imkanları ve bilgi ve becerilerini gösterme olanakları sunarak iletti. Türkiye’nin dönüşümünde rol oynadı. Gençlerin kurduğu, yönettiği, ülkemizin önemli meseleleri ile ilgili fikirlerini kamuoyuna taşıyabildiği, bir iyi uygulama örneği olarak Harvard’ta, MIT’de incelendi Ekonomistler Platformu. Dönemin en etkin sivil örgütlenmelerinden birini sundu ve önemli başarılara imza attı.

Siyasetin teknoloji ile tanıştığı, örgütlenme ile tanıştığı bir dönemin getirdiği popülariteyi yanlış yorumladığımız zamanlar da oldu. Bu zamanlarda hatalar yapıp, kayıplar da verdik. Ancak hem ülkemizin içinden geçtiği hem de buna bağlı olarak Ekonomistler Platformu’nun yaşadığı o olağanüstü dönemler geride kalıp ,Türkiye normalleştiğinde; başladığı yer olan bir arada durma, Türkiye için çalışma amaçlarına geri döndü.

Ekonomistler Platformu, özellikle son 5 yıldır, Türkiye ekonomisinin fikir atölyesi olmaya çalışıyor. Türkiye’de tarafsızlık ve bağımsızlık kavramlarının iktidar-muhalefet eksenine sıkıştığı bu dönemde bağımsız ve objektif bir düşünce-aksiyon kuruluşu olarak ülkemizin yaşanabilir ve mutlu insanların ülkesi olması mücadelesine devam ediyor. Birçok konuda geliştirdiği fikirleri, projelere dönüştürerek hayata geçirmeye çalışıyor. Türkiye’yi İstanbul’dan, Türkiye ekonomisini ise finanstan ibaret sananlara ve yorumlayanlara inat, Anadolu’ya gidiyor, Türkiye ekonomisinin gerçek sorunlarına çözüm üretme çalışmalarına devam ediyor. Kurulduğu 15 yıl önce bugün sahip olduğu ilkelerden ayrılmadan, 15 yıl sonraya doğru uzanan bir sivil toplum kuruluşu olabilmenin, kurumsallaşmanın temellerini atıyor.

Bu 15 yıllık süreçte kısaca özetlediğimiz tüm başarılara ve başarısızlıklara bir öğrenme süreci olarak baktık. Bundan sonra da böyle bakmaya devam edeceğiz.

Son olarak tüm gönüllü kuruluşlarda olduğu gibi, Ekonomistler Platformu’nu 15. yılına taşıyan bir çok değerli insan oldu. Her biri varlıklarıyla Ekonomistler Platformu’na değer kattılar. Kimisi hala Ekonomistler Platformu’na katkı sunmaya devam ediyor, kimisi ise kendi kariyerinde birçok başarılı çalışmaya imza atıyor. Ekonomistler Platformu’na kuruluşundan bu yana gönülden destek veren, bugün fiziken bizimle olmasa da gönlü bizimle olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Dr. Oğuz Demir

Ekonomistler Platformu Başkanı