16.06.2015 – İSTANBUL: Ekonomistler Platformu tarafından Aksoy Araştırma’ya yaptırılan “Seçim Sonrası Ekonomik Beklenti ve Koalisyon Seçenekleri” araştırması kamuoyu ile paylaşıldı. 13 ilde gerçekleştirilen çalışma kapsamında seçim sonrası kamuoyunun ekonomik ve siyasal beklentileri araştırıldı.

Rapor verilerini içeren sunum için tıklayınız.

Basın bülteni için tıklayınız. 

Rapor ile ilgili bir açıklama yapan Aksoy Araştırma Genel Müdürü Ertan Aksoy “Uzun bir aradan sonra yeniden koalisyon hükümetinin doğacağını bu nedenle toplumun uyum içerisinde çalışma olabilmesi için ağırlıklı olarak sağ ittifakı (AKP-MHP) önerdiğini gözlemlemekteyiz. Yüksek borçluluk ve son dönem gelişen yoğun tüketim alışkanlıklarının uyumlu bir koalisyon beklentisini arttırmaktadır” dedi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, anket sonuçlarının seçim sonrasında Türkiye ekonomisine yönelik genel beklentinin olumsuza kaydığını işaret ettiğini ifade etmiştir. Demir açıklamasında “2015 yılı ilk çeyrek ekonomik büyüme rakamlarının beklentilerden iyi gelmesinin temel nedeni tüketim harcamaları idi. Ancak olumsuz bir beklenti içine giren tüketicilerin, harcamaları erteleme eğilimi artmış görünüyor. Bu da yılın geri kalanı için ihracat ve iç yatırım harcamalarının artmadığı Türkiye ekonomisi için zorlu bir dönemi işaret ediyor.”

Demir yaptığı açıklamada “Türkiye’nin önünde halkın da işaret ettiği gelir dağılımı eşitsizliği, işsizlik gibi sosyo-ekonomik sorunlar her geçen gün derinleşiyor. Meclisteki partilerin bir an evvel, sandıktan çıkan uzlaşın mesajına uyarak, ülkemizin ana sorunlarına odaklanmaları gerekiyor.” dedi.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle;

  • Araştırmaya katılanların %58.3’ü 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarından memnun olmadığını ifade etmiştir.
  • %47’lik bir kesim önümüzdeki bir ay içerisinde bir koalisyon hükümetinin oluşturulabileceği beklentisine sahip iken %40.5’lik bir grup önümüzdeki bir ay içerisinde koalisyon hükümeti oluşturulamayacağı beklentisine sahip.
  • Araştırmaya katılanların en çok tercih ettiği koalisyon seçeneği %31.5’luk bir oranla AKP-MHP koalisyonu. Katılımcıların %23.6’sı ise CHP-MHP-HDP işbirliği ile oluşturulacak bir koalisyon seçeneğini tercih ettiklerini ifade etmiştir. Yine %23.8’lik bir kesim ise erken seçimin daha uygun olacağını ifade etmiştir.
  • Araştırmada yeni kurulacak hükümetin en önemli önceliğinin “Ekonomik Sorunlar” olması gerektiğini ifade edenler %30.6 oranında olmuştur. Katılımcıların %20.5’i “Yolsuzlukla Mücadele”, %14.2’si ise “Yeni Anayasa ve Demokratikleşme” konularının ana gündem olması gerektiğini belirtmiştir.
  • Ankete katılanların %63.9’u son üç aylık ekonomik gidişattan memnun olmadığını ifade etmiştir.
  • Katılımcıların %48’i seçim sonrasında Türkiye ekonomisinde bir kriz beklediğini ifade ederken %44.3’ü ise kriz beklentisinde olmadığını ifade etmiştir. Yine katılımcıların %48.5’u seçim sonrası en önemli yatırım aracının “Altın” olduğunu ifade etmiştir.
  • Katılımcıların %33.8’i Türkiye’nin en önemli ekonomik sorununun “Gelir Dağılımı Adaletsizliği” olduğunu ifade ederken, %30.9’luk kısım ise en önemli ekonomik sorununun “İşsizlik” olduğunu belirtmiştir.
  • Anket sonucunda ekonominin daha kötüye gideceğine inananların oranı %43,5 olurken, daha iyiye gideceğini belirtenlerin oranı %24.3 olmuştur.
  • Olası bir erken seçimde hangi partiye oy verirsiniz sorusuna katılımcıların %45.8’i AKP, %25.2’si CHP, %14.8’i MHP ve %10.9’u HDP olarak yanıt vermiştir.
  • AKP seçmeninde öne çıkan koalisyon tercihi %48.6 ile AKP – MHP olarak belirlenmiştir. AKP seçmeninin %38,2’si bir erken seçim isteğinde olduğunu ifade etmiştir.
  • CHP seçmeni, %55.7 ile CHP, MHP ve HDP işbirliği ile yapılacak bir koalisyonu istediğini ifade etmiştir. CHP seçmeninin %27.9’u AKP ile koalisyonu en iyi tercih olarak görmekte, %10.9’u ise erken seçim istediğini belirtmektedir.
  • MHP seçmeninde öne çıkan koalisyon tercihi %47,4 ile AKP – MHP olarak belirlenmiştir. %20.6 erken seçim istediğini ifade ederken, %18.6’lık bir kesim ise HDP dışardan destekli CHP-MHP koalisyonunu tercih ettiğini belirtmiştir.
  • HDP seçmeninin %31.6’sı AKP-CHP koalisyonunu tercih edeceğini belirtmiş, %27.6 CHP-MHP-HDP koalisyonunu tercih edeceğini ifade ederken HDP’nin dışardan desteklediği CHP-MHP koalisyonunu tercih edenlerin oranı %10.5 olmuştur.

İletişim: 0212 234 54 07