Ekonomistler Platformu Başkan Yardımcısı Oğuz Demir, illerde kurdukları ekipler ile yerel kalkınma projeleri hazırlıklarına hız vereceklerini söyledi. Daha çok ilde ekip oluşturmak istediklerini belirten Demir, illerde hazırlanan yerel kalkınma projelerine uyumlu olarak Türkiye için genel bir kalkınma projesi hazırlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Demir, “Bir sene gibi kısa bir sürede 12 ilde ekipler kurduk. Ekipleri çoğaltmayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri tartışmak amacıyla, 5 öğrencinin girişimiyle internet üzerinde kurulan Ekonomistler Platformu tartışma grubunun, 8 bin 600 üye sayısına ulaştığını kaydeden Demir, Türkiye’de ekonomiye olan ilginin arttığına dikkat çekti. “Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin etkisiyle ekonomiye olan ilgi arttı” diyen Demir, `ekonomistler.com’ sitesini ise 1 yıl önce kurduklarını hatırlatarak, sitenin 11 bin 500 üyesi bulunduğunu kaydetti.

Demir, Ekonomistler Platformu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Ekonomistler Platformu çözüm üreten bir sivil toplum örgütü. Hedefimiz iktisadi, sosyal ve siyasi tıkanmışlıklara nitelikli katılım ile bilgiye dayalı alternatif çözüm önerileri üretmek. Hazırladığımız projeler ile Türkiye’nin küresel rekabette söz sahibi yapmak için çalışıyoruz.” Ekonomistler Platformu’nun ekonomiden siyasete pek çok alanda hazırladığı raporlar ve projeler ile çözüm önerileri geliştirdiğini anlatan Demir, raporlarını TBMM’ne de sunduklarını söyledi. Önemli projelerinden bir tanesinin şubat 2002 tarihinde hazırladıkları “Bankacılık Sektörüne Çözüm Önerileri” olduğunu kaydeden Demir, “Bu projeyi TBMM’ye sunduk. Bu proje ile beraber daha geniş bir alanda hareket etme imkanı sağladık. Proje çalışmalarımız yanı sıra ekonomi politikaları zirveleri yaptık” diye konuştu. Türkiye’nin geleceği için Seçim döneminde, “Temiz siyaset için Türkiye Turu” düzenlediklerini hatırlatan Demir, tur kapsamında 12 ilde Üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek, siyasetin yapısal sorunlarını ile ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Demir, şu bilgileri verdi: “Bu turlar esnasında Anadolu’da ekipler kurduk. Bu ekiplerde kendi çalışmalarına başladılar. Siyaset, ekonomi ve sivil toplum olmak üzere 3 misyon oluşturduk. Çözüm önerileri üretip bunları hükümete sunuyoruz. Sloganımız Türkiye’nin geleceği için mücadele etmek. Türkiye’de 20 milyon genç insan var. Projeleri hazırlayan 150 kişilik ekibin yaş ortalaması 22. Öğrenciler üyelerin yüzde 15’ini oluşturuyor. Türkiye’nin geleceğine nitelekli katılım için eğitim çok önemli.” Özelleştirme önerisi Özelleştirme ile ilgili bir bilgi notu hazırlayıp Özelleştinme İdaresi’ne gönderdiklerini belirten Demir, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Özelleştirme raporunda Türiye Yatırım Anonim Şirketi kurulmasını önerdik. Özelleştirilmeler bu şirket üzerinden yapılırsa daha verimle hale getirilebilir. Avrupa Birliği’nin Özelleştirmelerde özellikle altın hisse olmaması gerektiği konusunun üzerinde duruyor. Bizim tavsiyemiz özelleştirmede milli sermayenin korunması için altın hisse yerine daha tabana yayılmış ve halka arz edilen bir uygulama.”