Ekonomistler Platformu “Hanehalkı Ekonomik Güven Araştırması” raporunu yayınladı. Raporda Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik sorunların hanehalkı üzerinde de ciddi etkiler yarattığını gösteren veriler yer aldı.

Rapora ulaşmak için tıklayınız. 

Ekonomistler Platformu ve Aksoy Araştırma tarafından yapılan araştırmaya 1600 kişi katıldı. Türkiye temsilinin sağlanması için cinsiyet, sosyoekonomik statü ve yaş kotası uygulanarak gerçekleştirilen çalışma mobil panel üzerinden gerçekleştirildi.

Araştırmaya katılanların %65,4’ü Türkiye ekonomisinin olumsuz bir istikamette seyrettiğini ifade ederken %32,5’luk kesim Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun “yüksek enflasyon” olduğunu düşündüğünü belirtti. En önemli ekonomi soruna ilişkin değerlendirmede ikinci sırada %24,5 ile “dövizde dalgalanma” ve %16 ile “yüksek işsizlik” ibareleri yer aldı.

Katılımcıların %50’si 2018 yılının ikinci yarısının daha olumsuz gideceğini beklediklerini ifade ederken, %25,5’lik kısımı daha olumlu bir seyir beklediğini ifade etti.

Gelir dağılımı adaletsiz!

Katılımcıların %92’si asgari ücretin yetersiz olduğunu ifade ederken, %52’si asgari ücretin 2.200 TL – 2.500 TL aralığında olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların %94’ü Türkiye’de gelir dağılımının adil olmadığını düşündüğünü belirtti.

Katılımcıların %70’inden fazlası önümüzdeki dönemde enflasyonun ve işsizliğin artacağını ve dövizdeki dalgalanmanın TL aleyhine devam edeceğini beklediklerini ifade etti. Özellikle gıda fiyatlarındaki artışın hanehalkı üzerinde etkisinin daha yüksek olduğu da araştırma sonuçlarından ortaya çıktı.

Kredi talebi zayıf

Önümüzdeki bir yıl içinde kredi çekmeyi düşünüp düşünmediği sorulan katılımcıların %76’sı “hayır” yanıtı verirken, “evet” yanıtı verenlerin %43,7’si kredi çekmeyi mevcut borçlarını kapatmak için düşündüklerini ifade etti. Faizlerin yüksek olmasının kredi kullanımı konusunda hanehalkını olumsuz etkilediği de araştırmanın bulguları arasında yer aldı.

Yurtdışına göç etme eğilimi yüksek

Katılımcıların %57,8’i imkanları olsa yurtdışına göç etmeyi düşünüyor musunuz sorusuna “evet” yanıtı verirken %42,2’lik kısım bu soruya hayır yanıtı verdi. Türkiye ekonomisinin genel olarak “olumlu” bir istikamette seyrettiğini ifade edenlerin %33,8’lik kısmı imkanı olsa yurtdışına göç etmeyi düşüneceğini ifade ederken, ekonomideki gidişatı olumsuz görenlerin %71,1’i imkan olsa yurtdışına göç etmeyi düşüneceklerini belirtti.

Çalışma ile ilgili bir açıklama yapan Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, Türkiye’de ekonomide son dönemde yaşanan olumsuzlukların hanehalkının hem bugün hem de yarın beklentisi üzerinde oldukça olumsuz bir etki yarattığını gördüklerini ifade etti.

Demir sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de son yıllarda yapılan tüm araştırmalarda en önemli ekonomik sorun işsizlik olarak karşımıza çıkardı. Ancak bu araştırma bize gösterdi ki özellikle kurdaki dalgalanma ve enflasyondaki artış hanehalkı için daha ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Bu konudaki duyarlılık her geçen gün artmakta. Hükümetin ve TCMB’nin fiyatlardaki artışı kontrol etmek için bundan sonra atacağı adımların sonuç vermesi sadece piyasalar açısından değil, hanehalkı açısından da büyük önem arz ediyor. Biz önümüzdeki dönemde de üç aylık periyotlar halinde sokağın nabzını tutmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Raporun tamamına www.ekonomistler.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.