Ekonomistler Platformu, T.C. Nişantaşı Üniversitesi ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ortaklığı ve Avrupa Birliği ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı desteği ile yürütülen “Turizm Sektörü Çalışanları Geleceğe Güvenle Bakıyor” projesi kapsamında “Kuşadası Çalışan Memnuniyeti Araştırması Raporu” yayınlandı.

 

Kayıtlı istihdamın desteklenmesi ve özendirilmesi, Türkiye’de özellikle 1980’lerden sonra ortaya çıkan kayıt dışı istihdam sorununun çözülmesi hususunda önem kazanmaya başlamıştır. Kayıtlı istihdam ve hizmet kalitesi arasında özellikle turizm gibi emek yoğun sektörlerde ciddi bir ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle, Türkiye ekonomisinin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülen kayıt dışı istihdamın turizm sektörü boyutunun belirlenmesi amacıyla Kuşadası pilot bölge olarak seçilmiştir. Bunu esas alan rapor, bölgedeki turizm çalışanlarına uygulanan memnuniyet anketi sonuçlarının detaylı yorumlarını ele almakla birlikte anket sonuçları neticesinde oluşturulan akreditasyon sistemini tanıtmayı amaçlamaktadır.

Turizm sektörü çalışanları üç alt bileşen olan ‘‘Yiyecek ve İçecek, Diğer Hizmet’’, ‘‘Konaklama ve Seyahat’’, ve ‘‘Tur ve Organizasyon’’ alt sektörleri bazında ve genel bir değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Çalışan memnuniyet düzeyini ölçmeyi amaçlayan 26 soru uzman görüşüne göre ağırlıklandırılarak Kuşadası bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan kişilere sorulmuştur. Rapor içerisinde cevapların hesaplanmasıyla oluşturulan akreditasyon sistemi içerisinde firmalar ve bulundukları sektörler hakkında detaylı yorumlar yer almaktadır.

Rapor kapsamında ‘Turizm Sektörü Çalışanları Geleceğe Güvenle Bakıyor’ Projesi’nin amaçlarıyla aynı doğrultuda olarak turizm sektörünün en önemli paydaşlarından biri olarak görülen sektör çalışanlarının katılımıyla bir kamuoyu oluşturulması hedeflenmiştir. Anket sonuçlarının yorumlanması ve akreditasyon sisteminin tanıtılması ile beraber turizm sektöründe yer alan bölgedeki işletmelere ve seyahat acentalarına bilgi vermek ve sektörün konuya ilişkin bilgi düzeyi arttırmak amaçlanmaktadır.

 

Raporun pdf versiyonunu indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

rapor5