• REEL KESİMDE ALARM ZİLLERİ ÇALMAYA DEVAM EDİYOR

  • KARŞILIKSIZ ÇEK VE PROTESTOLU SENETLERDEKİ ARTIŞ ENDİŞE VERİCİ
  • DÖVİZDEKİ GEVŞEME KİMSEYİ KANDIRMAMALI
  • EKONOMİ YÖNETİMİ BELİRSİZLİK ORTAMINI SONA ERDİRMELİ. BU HALİYLE HEM FİNANSAL SEKTÖR HEM DE REEL SEKTÖR YOL HARİTASI ÇİZEMİYOR.

Türkiye Bankalar Birliği ilk 9 ayda, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15; karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 41 oranında arttığını ifade etti. Bu dönemde, parasal tutarı 19.7 milyar TL olan 557 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemi yapılan 2.9 milyar TL tutarındaki 109 bin adet çek, daha sonra ödendi.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini ifade eden Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir “Bugün açıklanan rakamlar son bir kaç yıldır ticaret ve sanayide işlerin bozulduğunu net bir şekilde önümüze koyuyor. Ekonomiyi sadece döviz ve borsa ekseninde değerlendiren ekonomi yönetiminin bir an evvel ekonominin reel unsurlarının sorunlarına eğilmesi gerekiyor.”

Özellikle son 15 gündür ABD Merkez Bankası FED’in faiz arttırımı kararının 2016’ya kalması olasılığı ile Türk Lirası ve Borsa İstanbul’da bir bahar havası yaşandığını vurgulayan Demir sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye ekonomisi de özellikle bu dönemde, bir anlamda ABD Merkez Bankası FED’e teslim olmuş durumda. TCMB’nin hareket alanı oldukça kısıtlı ve reel sektörde işlerin yolunda gitmediği oldukça net bir şekilde görülüyor. Bu olumsuzluklar bireysel kredilerde, karşılıksız çeklerde ve protestolu senetlerdeki verilerdeki bozulmada kendini gösteriyor. Nitekim Ekonomistler Platformu olarak düzenli yaptığımız Piyasanın Nabzı Araştırması’nda da reel kesim beklentilerinin her geçen gün kötüleştiğini görüyoruz. Sermaye çıkışları ve iç piyasadaki durgunluk arasında kalan TCMB’nin ve ekonomi yönetiminin bir tercih yapması ve en azından ekonomideki belirsizliklerin azaltılmasına yönelik adımları atması şart. Aksi takdirde her iki alanda da iş dünyası bir yol haritası belirleyemeyecek.”

EKONOMİSTLER PLATFORMU BASIN MERKEZİ

info@ekonomistler.org.tr

0212 234 54 07