Ekonomi Günlüğü – 17 Eylül
17.09.2015
TÜTÜN İHRACATI 1 MİLYAR DOLAR BARAJINI AŞTI
Türkiye’nin tütün ihracatı 2013 yılına göre yüzde 19’luk artışla 906 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara ulaştı.
Türkiye’ye 2014 yılında 1 milyar 75 milyon dolar döviz girdisi sağlayan, 60 bin üreticinin geçim kaynağı olan geleneksel ihraç ürünlerinden Türk tütününde sürdürülebilirlik ve rekabette güçlü olmak için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Türkiye’nin tütün ihracatı 2013 yılına göre yüzde 19’luk artışla 906 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara ulaştı. Bu sayede Türkiye’nin tütün ihracatı tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını aşmış oldu.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği tarafından Temmuz ayında uygulamaya konulan proje ile Türk tütününün üretiminde yabancı maddeden ve ilaç kalıntısından arındırılmasının hedeflendiğini kaydeden Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, müşteriye güven veren üretimi ve ihracatı hedeflediklerini kaydetti.
Proje kapsamında Tütün üreticisinin eğitimi için Ege, Samsun, Basma ve Adıyaman üretim Bölgelerinde tütün firmalarının üst düzey yöneticileri vasıtasıyla 46 alım noktasında, 51 grup toplantısıyla tütün ihracatçısı firmaların 3 bin 500 civarındaki köy temsilcisine eğitim verildiğini anlatan Özgener, “Sektörde çalısan Tütün Eksperleri vasıtasıyla 60 bin civarında üreticiye bire bir ulaştık. Tütün sektöründe üretici ve ihracatçı etle tırnak gibi. Türk tütünü üretici tarafından ilaç kalıntısız ve yabancı maddeden arındırılmış bir şekilde üretildiğinde, ihracatçı da bu ürünü değerinde satacak. Hem üretici, hem de ihracatçının kazandığı bir modeli hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.
http://www.dunya.com/ekonomi/dis-ticaret/tutun-ihracati-1-milyar-dolar-barajini-asti-274994h.htm
TARIM’DAKİ BÜYÜME İŞSİZLİĞİ GERİLETTİ
Tarım sektörü son 10 yılın 8’inde büyüyerek yakaladığı istikrarı, 2015 yılında da sürdürürken yarattığı istihdamla toplam işsizlik rakamlarını geriletti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tarım ve hayvancılık sektöründe uygulanan etkin politikalar ve büyük projeler büyüme ve istihdam olarak sonuçlarını veriyor. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı 2. çeyrek büyüme rakamlarına göre, tarım sektörü yüzde 6.7 büyüme oranı ile yüzde 3.8 olan Türkiye büyümesinin üzerinde bir gelişme gösterdi.
Sabit fiyatlarla yapılan hesaplamaya göre tarımda 2015 yılı 1. çeyrekte yüzde 2.9 olan büyüme, 2. çeyrekte yüzde 6.7 olarak gerçekleşti. İlk 6 aylık dönem dikkate alındığında ise tarım sektörü bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yüzde 5.2 oranındaki büyüme göstererek yakaladığı istikrarlı gelişme sürecini devam ettirdi. Son 10 yılın 8’ini büyüme ile tamamlayan tarım sektöründe, alt sektörlerden ikinci çeyrekte en fazla büyümeyi yüzde 9.3 bitkisel üretim gösterirken ile bunu sırasıyla, yüzde 1,8 ile hayvancılık ve yüzde 2,9 ile balıkçılık takip etti.
Cari fiyatlar karşılaştırıldığında ise 2015 yılı tarımsal gayrisafi yurt içi hasıla, ilk 6 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 40 milyar TL’den 47.6 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye büyüme ortalamasından önemli oranda yüksek olduğu görülen tarım sektöründeki büyüme sürecinin, 2015 yılının diğer çeyreklerinde devam etmesi ve yılı büyüme ile tamamlaması bekleniyor.
Tarımdaki istihdam işsizliği azalttı
Diğer yandan TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre ülke genelinde, 2015 yılı Haziran ayı döneminde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11.7 olarak gerçekleşti. Ancak toplam istihdam içindeki yüzde 22’lik payı ile yaklaşık 6 milyon kişiyi istihdam eden tarım sektörünün etkisiyle, toplam işsizlik oranı 9,6 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 22’si tarım, yüzde 19.7’si sanayi, yüzde 7.3’ü inşaat, yüzde 51’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.
Emek yoğunluklu ve mevsimsel işgücü talebi yüksek bir üretim faaliyeti olan tarım sektörü, gizli işsizliğin önlenmesi açısından önemli bir işlev görüyor.
http://www.dunya.com/ekonomi/ekonomi-diger/tarimdaki-buyume-issizligi-geriletti-274989h.htm
Leave a Reply