21.07.2015

 

Avrupa Merkez Bankası’ndan Açıklama

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunanistan’ın borç ödemesi yaptığını bildirdi. AMB, Yunanistan’ın bankaya olan borcunu geri ödemesiyle ilgili kısa bir açıklama yaptı. Ödemenin miktarına ilişkin bilgi verilemezken, ülkenin AMB’ye yaklaşık 4,2 milyar euro ödediği tahmin ediliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Basın Sözcüsü Gerry Rice de bugün yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan’ın vadesi 30 Haziran ve 13 Temmuz’da dolan 2 milyar euro civarındaki borçlarını bugün ödediğini açıklamıştı. Diğer bir taraftan, söz konusu ödemeleri Euro Grubu’nun 16 Temmuz Perşembe günü onayladığı 7 milyar euroluk “köprü kredi” ile gerçekleştiren Yunanistan, üçüncü kurtarma paketine göre, AB’den 3 yıl içinde 86 milyar euroluk finansman alacak. Bu miktarın 53,5 milyar euroluk kredi kısmı 3 sene içinde taksitlerle ülkeye verilecek. 35 milyar euroluk hibe kısmı ise kalkınma için kullanılacak.

Borçlar, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nden aldığı köprü krediyle ödendi.

-Dünkü bültenimizde Yunan bankalarının açıldığını söylemiştik. Üç hafta boyunca kapalı olan bankalar açıldı açılmasına fakat pek çok kısıtlama yerinde kaldı. Vatandaş hâlâ az miktarda para çekebiliyor. Ayrıca Katma Değer Vergisi’ndeki artış nedeniyle de, Yunan halkı fiyat artışları ile karşı karşıya.

Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı gelecek yıl yeniden gündeme gelebilir

Ekonomistler, Gretix gelecek yıl yeniden gündeme geleceğini belirtiyorlar. Tsipras üçüncü kurtarma paketi için gerekli şartları yerine getirmeye çalışırken, Euro Bölgesi liderleri ile geçtiğimiz hafta varılan anlaşmadaki kusurlar Yunanistan’ın 3 yıllık programı uygulamada güçlük çekeceği endişelerini alevlendiriyor. Avrupalı kreditörler, Yunanistan borçlarını yeniden yapılandırma taahhütlerini kesinleştirmeyi reddediyorlar. Hali hazırda bulunan bu vaziyetler, önümüzdeki yıl Yunanistan’ın “Euro’dan Çıkış” mevzubahsinin tekrar vuku bulacağı düşünülüyor.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814066-amb-yunanistanin-odeme-yaptigini-onayladi

http://www.beserhaber.com/dunya/yunanistan-imf-ye-ve-avrupa-merkez-bankasi-na-olan-borcunu-odemeye-basladi-h16070.html

http://proje.hurriyet.com.tr/bbcnews/default.aspx?HaberID=39721297&habertip=ekonomi

FED’İN FAİZ ARTIRMA PLANI TAHVİL FAİZLERİNİ YÜKSELTİYOR

St.Louis Fed Başkanı James Bullard faiz artırımının Eylül’de yapılabileceğini belirtirken, ABD tahvil piyasası Fed yetkililerinin faiz oranlarını bu yıl artıracağı gerçeğini benimsiyor.Faiz artırımının bu yıl gerçekleşeceği gerçeği en çok kısa vadeli tahvillerde kendini belli ediyor. Bullard Pazartesi günü merkez bankasının acil durum para politikalarından uzaklaşmayı düşünmeye başladığını belirtti. Faizlerin bu yıl artırılacağı görünümü traderların kısa vadeli faiz oranları için tahminlerini yukarı itti. Bloomberg anketine göre traderlar borçlanma maliyetlerinin bir yıl içinde yüzde 0.74’e ulaşacağını öngörüyor. Bir hafta önce bu tahmin yüzde 0.71 seviyesindeydi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Londra saati ile 07.07’de yüzde 2.37 seviyesinde yatay seyretti.

-Fitch’den Uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Fed’in olası faiz artışının gelişmekte olan ülkelerin kredi temelleri üzerindeki baskıyı artırabileceğini belirtti. Fitch Ratings, ABD’nin olası faiz artışının geçici bile olsa ‘piyasaları karıştırma’ ihtimali olduğunu da ekledi. Öte yandan emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde gelişmekte olan ekonomiler içerisinde bazı negatif reyting eylemlerine gidilebileceğinin altını çizen Fitch, Brezilya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki petrol üreticilerinin fiyatlardaki düşüşlerden olumsuz etkilendiğini açıkladı.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1810655-abd-tahvil-traderlari-fede-odaklandi

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814168-abd-tahvil-piyasasi-fed-planini-fiyatliyor

http://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1105478-fitch-faiz-artisi-ulkeleri-baskilayabili

TÜİK, YURTIŞI ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİNİ AÇIKLADI

Yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık % 1,49 arttı

Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,49 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,25 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,51 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,23 artış gösterdi.
Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,63 artış, imalat sanayi sektöründe ise %1,49 artış olarak gerçekleşti.

En yüksek aylık artış bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%4,49), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%3,72), motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork (%2,75) alt sektörleridir. Buna karşılık deri ve ilgili ürünler (%-1,10), diğer mamul eşyalar (%-0,33) ve giyim eşyası (%-0,28) bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler oldu.

Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış sermaye malında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında, en yüksek yıllık artış ise ara mallarında gerçekleşti.

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18678

PETROL 3 AYIN EN DÜŞÜĞÜNÜ GÖRDÜ

Petrol fiyatları doların güçlü seyri ve ham petrol ile rafine ürün pazarlarındaki arz fazlası nedeniyle aşağı yönlü seyrini sürdürdü. ABD ham petrolü Nisan’dan bu yanna ilk kez 50 doların altına geriledi ve bu ay 9 dolar eridi. Brent petrol de 56,51 dolara indi. Bu ayki düşüş 7 doları buldu. İran’ın nükleer anlaşmasının ardından bu ülkeden petrol arzının artacağına dair beklentiler ve Çin ile Avrupa ekonomileri hakkındaki endişeler petrol fiyatları üzerinde aybaşından bu yana baskı yaratıyor. ABD’de faizlerin bu yıl içinde artırılacağı beklentisiyle güçlenen dolar da fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1814079-wti-petrol-50-dolarin-altina-indi

http://www.cnbce.com/haberler/enerji/petrol-3-ayin-dibinde

 

                                                                                                                                             Şüheda Baran