Ekonomi Günlüğü – 14 Temmuz
14.07.2015
İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMAYA VARILDI
İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi(ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve İngiltere) ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana’da süren nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldı. Açıklamayı İranlı bir diplomat yaptı. Uzlaşı ile İran’ın nükleer faaliyeleri konusunda 12 yıldır süren anlaşmazlık sona erdi. İran’ın nükleer faaliyetleri ülkenin zaman zaman ABD ve İsrail’den askeri müdahale tehdidi almasına neden olmuştu. İsrail anlaşmanın reddedilmesi için Amerika’da lobi yapacağı sinyali vermişti. Ayrıca, Reuters’a konuşan bir başka İranlı diplomat ve Associated Press’e konuşan Batılı bir diplomat da anlaşmaya varıldığını doğruladı.
Anlaşmanın detayları konusunda Reuters’a bilgi veren diplomatlar, BM’nin İran’a uyguladığı silah ambargosunun beş yıl daha yürürlükte kalacağını, füze yaptırımlarının da sekiz yıl kaldırılmayacağını belirtti.İran devlet televizyonu, detay vermese de müzakerelerin “12 yıllık maratonun son adımları” olduğunu aktardı.
P5+1 ile İran’ın anlaşmaya vardığı haberiyle euro/dolar düştü. Brent petrol ise yüzde 1,5 gerileyerek varil başına 57 dolara indi.
Peki bu anlaşmanın Türkiye’yi nasıl etkilemesi bekleniyor?
Aralarında Michael Harris’in de bulunduğu Renaissance Capital analistleri, İran anlaşmasından dolayı ihracattaki artış ve ucuzlayan petrolün Türkiye’nin 2015 yılını oldukça iyi kapatmasına yardımcı olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1812843-iran-ile-nukleer-anlasma-saglandi
http://t24.com.tr/haber/iran-bati-ile-nukleer-anlasmaya-varildi,302839
http://www.cnbce.com/haberler/enerji/iran-ile-nukleer-anlasma-saglandi
YUNANİSTAN’DA HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR
Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel’deki zirvesinde, Yunanistan’a ağır koşulları yerine getirmesi şartıyla sunulan destek planı artık parlamentonun onayına kaldı. Üçüncü kurtarma paketinin Yunanistan’a verilebilmesi için vergilerin artırılması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gidilmesi ve kamu harcamalarının kısılmasını öngören yasa paketinin Çarşamba günü sonuna kadar parlamentodan geçmesi gerekiyor. Yasa paketinin parlamentodan geçmez ve anlaşmaya varılmazsa, Yunan bankalarının çökebileceği ve ülkenin Avrupa para birliği, Euro bölgesinden çıkmaya zorlanacağı yorumları yapılıyor. Ayrıca bankalar hâlâ kapalı, bankamatiklerden de günde yalnızca 60 Euro çekilebiliyor.
Tsipras’ın işi giderek zorlaşıyor
Yunanistan’ın iflası önleyebilmek için ihtiyacı olduğu 86 milyar Euro’luk kurtarma paketi görüşmelerine başlayabilmek için bağımsızlığının çoğunluğunu dış güçlerin denetimine bırakmasından saatler sonra Tsipras’ın hükümetini bir arada tutup tutamayacağına dair şüpheler su yüzüne çıkmaya başladı. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras kendi partisi içinden, bugüne kadar herhangi bir Euro Bölgesi hükümetinden istenen en büyük talepleri içeren yeni Avrupa kurtarma paketini kabul ettiği ve Alman taleplerine boyun eğdiği için muhalefetle karşılaşıyor.
Varoufakis’ten açıklama
Önceki bültenlerimizden de bilindiği üzere ülkenin maliye bakanı Yanis Varoufakis, 5 Temmuz’da yapılan referandum sonrası istifa etmişti. Varoufakis görevinden ayrılmasının ardından ilk söyleşisini verdi. Euro Grubu’nun tam anlamıyla Almanya’nın kontrolünde olduğunu belirtirken, Yunanistan’a tuzak kurulduğunu savundu. “Tsipras istifa etse şaşır mısınız?” sorusuna ise özetle Euro Grubunun iyi insanlar için yaşaması zor bir yer olduğunu belirtilerek bugünlerde hiçbir şeyin onu şoke etmeyeceği cevabını verdi.
Yunanistan’a karşı IMF’nin tutumu ne?
IMF, Yunanistan’ın vadesi 13 Temmuz’da dolan borçlarını ödemediğini açıkladı. Yunanistan’ın IMF’ye ödemediği borçlarının toplamı böylece 2 milyar Euro’ya ulaştı. IMF Basın Sözcüsü Gerry Rice, yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan’ın yaklaşık 456 milyon Euro’luk geri ödemesini gerçekleştirmediğini bildirdi. Diğer bir taraftan IMF, Yunanistan’ın borç krizinin çözümüne yardımcı olmak için Atina ve Avrupa ortaklarıyla beraber çalışmaya hazır olduğunu duyurdu.
http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/yunanistan-imf-ye-borcunu-odeyemedi
http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/cipras-a-muhalefet-basladi
http://t24.com.tr/haber/varufakis-bize-tuzak-kuruldu-cipras-istifa-ederse-sasirmam,302841
http://t24.com.tr/haber/yunan-parlamentosu-kurtarma-paketi-anlasmasini-oylayacak,302837
GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ
Fed Başkanı Janet Yellen, Fed’in faizi bu yıl artırmasını beklediğini söyledi. Düşük enflasyonun ücret artışını yavaşlatabileceğini ve ekonomiye zarar verebileceğini belirtti.
Uluslararası piyasalarda dikkatler Yunanistan anlaşması sonrası Fed’in olası faiz artırımına çevrildi. Yatırımcıların dikkatlerini, Yunanistan’ın kurtarma paketine ilişkin anlaşmanın sağlandığı bir ortamda, ABD’de faiz artırımının zamanlamasına ilişkin beklentilere çevirmeleri ile birlikte, Dolar Euro karşısında değer kazanırken, Asya hisse senetleri yükseldi. Ham petrol, nükleer enerji konusunda anlaşmaya varılmasının ardından İran’ın petrol ihracatına başlayacağı beklentisi ile düştü.
ABD’de bugün açıklanacak olan perakende satışlar verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen‘ın Çarşamba günü Kongre’de yapacağı konuşma, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler için dikkatle izlenecek.
Merkez Bankası ‘Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri’ni Açıkladı
Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Mayıs sonu itibariyle 2014 yıl sonuna göre 7,2 milyar dolar artarak 174,9 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 7,7 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1,4 milyar dolar arttı.
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Mayıs sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 68,7 milyar dolar tutarında gerçekleşti.
http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/ozel-sektorun-kredi-borcu-artti
TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Haziran Ayı Endeksini Açıkladı
Tarım ÜFE Haziran ayında %3,39 azaldı
Tarım ÜFE, 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,39 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,03, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,02 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,65 artış gösterdi.
Aylık değişim, tarım ve avcılık ürünlerinde %3,29, ormancılık ürünlerinde %5,71 ve balıkçılıkta %4,86 azalış olarak gerçekleşti.
En fazla aylık azalış çok yıllık bitkisel ürünler ana grubunda oldu
Bir önceki aya göre değişim, tek yıllık bitkisel ürünlerde %4,12 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde %6,86 azalış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler ana grubunda %1,65 artış olarak gerçekleşti.
Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre %10,31 azaldı
Alt tarım gruplarından tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar %1,93 ve yağlı meyveler %0,65 artarken, çeltik %4,80 azalış gösterdi.
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18701
Şüheda Baran
Leave a Reply