10.07.2015

 

YUNANİSTAN GELİŞMELERİ

Yunanistan, Euro Grubu’na ekonomik reform programını sundu. Yunan Parlamentosu Euro Grubu’na sunulan yeni teklifi oylayacak. Sunulan teklif Euro Grubu’nun Cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek.

-Sunulan Reform Paketinde Neler Var?

Yunanistan, Başbakan Tsipras’ın kreditör taleplerine boyun eğmesi ile birlikte 59.2 milyar dolar değerinde bir kurtarma teklifi sundu. Alexis Tsipras liderliğindeki hükümetin sunduğu bu program, ülkenin Euroda kalabilmesini sağlamak amacıyla kreditör taleplerinin çoğunu karşılayan bir teklif oldu. Pakette Yunan hükümeti, 3 yıl için 53,5 milyar Euro’luk (59.2 milyar dolar) destek talep ediyor, paket 12 milyar Euro’luk tasarruf tedbirleri içeriyor.

Tsipras yönetimi, cumartesi günü yapılacak Eurogroup Toplantısı öncesi pakette yer alan reformların bir kısmını bugün meclisten geçirmeyi hedefliyor.

-Reform programı hakkında bakanlardan da görüş alındı

Reform programı sabah saatlerinde Başbakan Alexis Tsipras, Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Öklid Çakalotos ve Ekonomi Bakanı George Stathakis’in de bulunduğu toplantıda son şekli verilerek dün gece geç saatlerde Euro Grubu’na sunuldu.Reform paketi Euro Grubu’na sunulmadan önce paket kabineye getirilerek bakanların fikri soruldu. Kabine  toplantısında Başbakan Tsipras bakanlara, kreditörlerle bir anlaşmaya varmak istediğini söyledi. Fakat kabine toplantısında Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis reform paketine karşı çıktı ve bu paketin Yunanistan’ın var olan sorunlarını çözmeyeceğini dile getirdi.

-Sunulan teklif Euro Grubunun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek

Yunanistan tarafından sunulan reform programı Euro Grubu tarafından ikna edici bulunmazsa derhal geri çevrilme ihtimali de var. Euro Grubu’nun kabul etmesi durumunda ise teklif, pazar günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde karara bağlanacak. Aynı zirvede, Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması) alınması halinde Avrupa’nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceğine hakkında karar alınacak.

Tsipras geri çekilmiş olsa da uzun vadeli bir borcun Yunanistan’ın krizden toparlanmasına olanak sağlayabileceğini düşünüyor. Yunanistan, krizde ekonomisinin yüzde 25’ini kaybetti. Avrupa Konseyi’nden Yunanistan’a Destek geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan’ın realist tekliflerde bulunmasıyla, kreditörlerin de borç sürdürülebilirliği konusunda gerçekçi öneriler getirmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği Başkanı Donald Tusk’ın yanı sıra Başbakan Tsipras, vadenin uzun tutulması konusunda ABD ve Uluslararası Para Fonu’ndan giderek daha fazla destek almaya devam ediyor.

-Yunanistan’da bankalar ne zaman açılacak?

Yunanistan Bankalar Birliği, bankaların 13 Temmuz’a kadar kapalı olacağını duyurdu. Bankalar Birliği daha önce bankaların bugün açılacağını bildirmesine rağmen, dün akşam yaptığı açıklama ile bu süreyi uzattı.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29509590.asp

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1812273-yunanistan-yeni-ekonomik-reform-programini-sundu

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/avrupa-konseyi-nden-yunanistan-a-destek-mesaji

http://www.cnbce.com/haberler/dis-haber/yunanistan-reform-programini-sundu

CARİ AÇIK MERKEZ BANKASI TARAFINDAN AÇIKLANDI

Mayıs ayında cari açık beklentilerin üzerinde oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 342 milyon dolar artarak, 3 milyar 994 milyon dolar oldu. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı da 44 milyar 345 milyon dolardan 44 milyar 687 milyon dolara yükseldi. Rezervler Mayıs ayında 2,039 milyar dolar azaldı.

Kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarının gösterildiği “Net Hata ve Noksan” kalemi mayıs ayında 1.8 milyar dolarlık girişe işaret ediyor. Net Hata ve Noksan, Ocak-Mayıs döneminde 8.9 milyar dolar oldu.

http://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1101290-cari-acik-bekleniyor

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/mayis-ayinda-cari-acik-399-milyar-dolar

TÜİK Mayıs Ayı Dış Ticaret Endeksi

İhracat birim değer endeksi %8,5 azaldı

İhracat birim değer endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %5,3 artarken, “ham maddelerde (yakıt hariç)” %5, “yakıtlar”da %36,9 ve “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %8,6 azaldı.

-İthalat birim değer endeksi %14,1 azaldı

İthalat birim değer endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %10,8, “ham maddelerde (yakıt hariç)” %19,9, “yakıtlar”da %31,6 ve “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %6,9 azaldı.

 -İhracat miktar endeksi %11,2 azaldı

İhracat miktar endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %13,9, “ham maddelerde (yakıt hariç)” %13,2 ve “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %13,1 azalırken, “yakıtlar”da %32,8 arttı.

-İthalat miktar endeksi %0,3 azaldı

İthalat miktar endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %5,4 ve “ham maddelerde (yakıt hariç)” %13,3 azalırken, “yakıtlar”da %11,5 ve “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %0,7 arttı.

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18569