08.07.2015

 

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

-Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,0 azaldı

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %4,2, imalat sanayi sektörü endeksi %2,3 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,1 arttı.
-Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %9,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,8 arttı.

-Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,49 arttı.

-En Yüksek Düşüş: Bilgisayarların, Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı                                                        

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış yüzde 7,8 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş yüzde 34,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 24,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 12,2 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti.

-En Yüksek Artış: Ekipmanların Kurulumu Ve Onarımı                                                                                                          

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde en yüksek artış yüzde 33,6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 22,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 5,8 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

PİYASALAR NE DURUMDA?

-Altın 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.                                                                                                                                                                                                                

Altın, Çin öncülüğünde Asya hisse senetlerine gelen satışlar ve Yunanistan krizinin doları güçlendirmesinin ardından, Mart ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında işlem gördü. Spot altının ons fiyatı yüzde 0,2 gerileyerek 1.153,45 dolardan işlem görürken, bir önceki seansta yüzde 1’den daha fazla değer kaybı yaşadı.

Borsa güne düşüşle başladı.

Borsaİstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre yüzde 0,10 düşüşle 81.488,74 puandan başladı.. Çin’de yaşanan sert düşüşlerin sürmesi ve Yunanistan konusunda henüz somut bir adımın atılamamasıyla birlikte yatırımcıların risk alımlarını azaltma eğiliminden dolayı sancılı açıldı. Borsada ilk seansta yüzde 0,5 civarında düşüş görülüyor.

-Dolar 2,70’in üzerine çıktı 

Dolar/TL kuru 2.6920 liradan açıldı, saat 10.06 sularında 2,70’in üzerini gördü.

– Euro 5 haftanın en düşüğüne yakın seviyeye indi

Euro, Avrupa liderlerinin Yunanistan’a Euro Bölgesi’nden çıkıştan kaçınmak için Pazar gününe kadar süre vermesi ile birlikte 5 haftanın en düşük seviyesinin yüzde 0.8 uzağından işlem görüyor.

YUNANİSTAN GELİŞMELERİ

Yunanistan’da referandumun ardından olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderleri hızlı bir çözüme ulaşamayınca ikinci kez toplanmaya karar verdiler. Yunanistan’ın durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı alındı, Yunanistan’a somut bir teklif getirmesi için perşembe gününe kadar süre verdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, “Çıplak gerçek şu ki nihai anlaşma için sadece 5 gün kaldı. Bugüne kadar hedef tarihler vermekten kaçındım ama bu gece nihai vadenin bu hafta dolacağını yüksek sesle ve açık şekilde söylemek zorundayım. Krizden hepimiz sorumluyuz ve bunu çözmek hepimizin sorumluluğu” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Pazar gününün Yunanistan’ın kurtarma programı açısından “evet ya da hayır” anlamına geldiğini söyledi. Merkel, Yunanistan’ın bir kısım borcunun silinmesi (saç traşı) tartışılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, “Umarım pazar günü Yunanistan için son toplantımız olur.” dedi.

Litvanya Başkanı Dalia Grybauskaite, “Yunanistan için parti zamanı sona erdi. Avrupa ve Euro Bölgesi, yeni Yunan hükümetinin sorumsuz davranışını ödemeye kesinlikle hazır değil.” dedi.

Bu konuşmaların üzerine Tsipras iki-üç gün içinde detaylı, somut öneriler sunacaklarını açıkladı. “Reformlar yükü nüfusa eşit oranda paylaştırmalı, istihdam yaratmalı ve girişimciliği desteklemeli. Önerilerimiz Yunanistan’ın çevresini değiştirecek reformlara dayanıyor.” dedi.

 

 

                                                                                                                                             Şüheda Baran