Ekonominin yeniden sürdürülebilir büyüme dönemine girmesi için hazırlanan Orta Vadeli Ekonomik Programı yetersiz bulan çeşitli sektör temsilcileri hükümete, “Finansman nerede? Önce şok tedaviyle hasta ayağa kaldırılmalı” mesajı gönderdi.

Haberin taranmış versiyonuna ulaşmak için tıklayınız.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan “Orta Vadeli Program” farklı yorumları beraberinde getirdi. Özel sektör öncülüğündeki büyümeyi desteklemek, rekabet gücünü ve esnekliğini artıracak yapısal reformları hayata geçirmek, ekonominin yeniden sürdürülebilir büyüme dönemine girmesini sağlamak ve ülkenin refah düzeyini artırmak olarak belirlenen hedefler çerçevesinde, istihdamın artışı ve enflasyondaki düşüşün devamı öngörülüyor. Çeşitli sektör temsilcileri ise, hükümete “Finansman nerede? Önce hasta ayağa kaldırılmalı” mesajı gönderdi. İşte görüşler:

2010’da büyüme nasıl olacak?

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir: Ekonomik olarak orta ölçekli işletmelerin şok tedaviye ihtiyaçları var. Önümüzdeki dönem için bir yol haritası bu. Önce hastayı ayağa kaldırmak lazım. Reel sektörün sıkıntılarını halletmeden üç yıllık program daha çok büyük sermaye gruplarına yönelik. Yabancı yatırımların önünü açması bakımından önemli elbette; ama şu an orta ölçekli işletmelerin ciddi sıkıntısı var. Özel sektörde bir çok arkadaş batma noktasında.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tokat: Türkiye şu an krizde. 2010’da bu büyümeyi nasıl yapacak? Hangi finasmanla yapacak? Türkiye’nin büyümesi AB’nin büyümesinin arkasından gelecek. Olması gerekenden ziyade, olmasını istedikleri söyleniyor. Çok önemli bir krizden çıkan Türkiye’nin bu hedefleri 3 yıl içinde gerçekleştirmesi mümkün görünmüyor.

Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir: Özel sekötürün finansman sıkıntısı üzerindeki yükleri azaltmaktan bahsedildi. Ancak bütçe açığını finanse etmeye çalışırken daha çok önünü kesmiş olacak. Yüzde 6’lık bir küçülme hedefi koyması, yine yüzde 7’ye yakın bir küçülmenin olacağı sinyalini verdi. Toparlanma belli ki çok yavaş olacak. Verilen rakamlar ve tahminler bunu gösteriyor. IMF ile anlaşılmayacak gibi bir sinyal de aldık. Böyle bir kriz döneminde 3 yıllık plan yapmak kolay değil.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula: Verilen mesajlar iyi ancak şu an Türkiye’deki program iç talepteki yetersizlik. Bunun canlanması bunu önlemeye yönelik önlemlerin alınması gerekiyor. Sanayide büyüme yok, kapasite kullanım oranlarında da iyileşme göremiyoruz. Bunların da mutlaka değerlendirilmesi lazım.

Hedeflerin tutması zor

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak: Her ekonomik sıkıntıda, her krizde bu hedefler tekrar ortaya konur. En başta özel sektörden fedakarlık istenir. Reel sektörün bir yığın sorunları var. Bu sektörün sorunları ve çözüm yolları bir türlü gündeme gelmedi. Nakit darlığı had safhada. Özel sektör yatırımlarını erteliyor ve nasıl ayakta kalacağını düşünüyor. Küresel krizi en şiddetli hissettiğimiz 2008 yılının ardından 2009 yılını kaybettik. Bütün ekonomik göstergeler alt üst oldu ve kırmızı alarm veriyoruz. Hedefleri tutturmak epey zamanımızı alacak.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Ümit İzmen: Orta Vadeli Program belirsizliği azaltmakla birlikte, İkinci Dünya Savaşının ardından yaşan en ciddi küresel kriz sonrasında, beklentileri karşılamaktan uzak kaldı. Program incelendiğinde, hükümetin krizden çıkışta uygulayacağı ekonomi politikalarının enflasyonda iddialı bir tutum, maliye politikasında ise zamana yayılmış bir toparlanma üzerine kurulu olduğu görülüyor.

 

 

Türkiye de eczane denilince akla gelen ilk Akdenizeczane’de sağlık ürünleri bulabilirsiniz.Türkiye’de hack ve hacker kişilerden korunma bilgileri bulabileceğiniz geniş güvenlik sitesi.En uygun fiyata geciktirme ürünleri satan resmi satış sitesi.