EKONOMİSTLER Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, ÖTV indirimlerinin yüksek kesime hitap etmesi nedeniyle enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekerek, iç talebi artırmak için dar gelirlinin harcamasına yönelik tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

http://evrensel.net/haber.php?haber_id=50467

Ekonomistler Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, ANKA’ya enflasyona ilişkin bir açıklama yaptı. Demir açıklamasında, Merkez Bankalarının önceki senelerde sadece enflasyon kaygısı içinde olmalarının krizi çıkaran önemli etkenlerden biri olduğunu belirterek, “ABD ve Avrupa başta olmak üzere bütün dünya, enflasyonun yanı sıra finansal istikrarın da dikkate alınmasını ve finansal istikrarın en az enflasyon kadar önemli olduğunu tartışıyor” dedi.

Açıklanan enflasyon oranlarının kriz döneminde durgunluk endişesi taşıması nedeniyle herkesi ürküttüğünü ifade eden Demir, enflasyondaki düşüşün maliyetlerin azalması ve kurların oynaklığının düzelmesi ile ÖTV indiriminden kaynaklandığını vurguladı.

Üretim ve tüketimde de talep daralması yaşandığını kaydeden Demir, “ÖTV indiriminin aslında çok daha faydalı olması bekleniyordu, ancak vergi indirimlerinin yüksek kesime hitap etmesi nedeniyle fiyatlar üzerinde olumsuz etkisi oldu. İç piyasada kısmi bir hareketlenme oldu. İç talebi artırmak için dar gelirliye yönelik önlemler alınmalı” diye konuştu.

MERKEZ MAYISTA DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Merkez Bankası, emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin döviz kurunun gecikmeli etkilerini telafi ettiğini belirterek, üretici fiyat gelişmelerinin tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü bir baskıya işaret ettiğini vurguladı.

Merkez Bankası’nın nisan ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yapılan açıklamada, özel kapsamlı enflasyon göstergelerindeki belirgin azalışta enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yanı sıra mart ve nisan aylarında ÖTV ve KDV oranlarında gerçekleşen indirimlerin etkili olduğu kaydedilerek, mayıs ayında doğal gaz tarifelerinde yapılan yüksek oranlı indirimlerin, tüketici enflasyonunu yaklaşık 0.3 puan azaltmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, “Böylelikle, bir önceki yıldaki yüksek bazın yanı sıra ham petrol fiyatlarının mevcut seyri ve maliyet bazlı fiyatlama çerçevesinde, yurtiçi enerji fiyatlarının yıllık enflasyonundaki azalış eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam edeceği tahmin ediliyor. Giyim ve ayakkabı grubunda yeni sezon fiyat artış oranının geçen seneye kıyasla daha düşük kalması da enerji ve gıda dışı mal grubunun yıllık enflasyonunu sınırladı” denildi. (ANKARA)

 

 

Türkiye de eczane denilince akla gelen ilk Akdenizeczane’de sağlık ürünleri bulabilirsiniz.Türkiye’de hack ve hacker kişilerden korunma bilgileri bulabileceğiniz geniş güvenlik sitesi.En uygun fiyata geciktirme ürünleri satan resmi satış sitesi.