Ekonomistler Platformu, ”Prof. Dr. Erdoğan Alkin Anısına Anadolu EkoSohbetleri” Kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi’nde idi..
Ekonomistler Platformu Prof. Dr. Erdoğan Alkin Anadolu Ekosohbetleri programı dahilinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ndeydi . Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Oğuz DEMİR, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Doç. Dr. Özgür Çengel ve Ekonomistler Platformu Genel Koordinatörü Fırat POLAT’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferans, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.
Konferansta iktisatçı Erdoğan Alkin’i anan Platform Başkanı Oğuz Demir, “Hem kendi şahsi hayatımda birlikte 6 sene vakit geçirmek zevkini yaşadığım, hem de bütün Türkiye’de nereye gitsem öğrencileri ile karşılaştığım, hocaların hocası rahmetli Erdoğan Aklin hocamızı burada sizin huzurunuzda da anmak istedik. Tanıyanlar var mı aranızda çok da önemli değil. Ama biz biliyoruz ki onun iyiliği ve insanlığı sizler için örnek olabilir. Ama biz en azından vefa borcumuzu sizlerin nazarında dile getirerek ödemek istiyoruz. Allah rahmet eylesin” dedi.
Doç. Dr. Özgür Çengel sunumunda, 2001 krizinin Türkiye’ye etkilerini anlattı. Türkiye’nin, 2001 Şubat krizinden çok ciddi etkilenirken, ciddi dersler de aldığını belirten Doç. Dr. Çengel, “Mali kontrol açısından, finansal sistemin düzenlenmesi açısından veya bütün bu faaliyetleri denetlemek açısından dersler aldık” dedi.
Bankacılık sektörünün, mali yapılar açısından ciddi şekilde yeniden yapılanmaya başladığını vurgulayan Doç. Dr. Çengel, “Bankacılık sektörüne çok ciddi yaptırımlar, denetimler gelmeye başladı. Tüketici hakları, bankacılıkta çok ciddi bir konu olmaya başladı. Herkese kredi kartı verilmemeye başlandı. Kredi riski olanlar kontrol edilmeye başlandı. Bunlar da işe yaradı” diye konuştu.
Ancak yapısal reformların hala oturmadığını, cari açık problemi, ithalat ve ihracat arasındaki farkın çok ciddi problem olduğunu kaydeden Doç. Dr. Çengel, şöyle devam etti:
“Krizde yakalandığımız bir noktaydı bu. Bizde halen ihracat rakamları güzel ama bazı ürünleri, çoğu ürünleri ithal eden ülke konumundayız. Türkiye’de ister işletmeci, ister iktisatçı, ister muhasebeci olun, eğer üretim olmazsa, üretim canlı olmazsa, sanayi olmazsa, 20 yıl, 30 yıl sonra da krizi konuşuyor olacağız. Çünkü cari açık çok fazla. İthalat çok fazla. İthalat ve ihracat arasında ciddi bir dengesizlik var.”
Son olarak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oğuz Demir, öğrencilere bilgi üretimi ve yenilikçi davranmaları gerektiğini ifade ederken, ilginç bir sözüyle de öğrencileri güldürdü. Demir, “Bilginiz olsun diye söylüyorum. Ben İstanbul’da hasbel kader bir çok şirketin danışmanlığını yapan, televizyonlarda görülen bir sürü insanla konuşan kişi olarak söylüyorum. Artı eğitim camiası içinde olan birisi olarak söylüyorum. Yanlışsam doğrulayın. Artık sizin rakipleriniz burada beraber okuduğunuz, İstanbul Üniversitesi’nde gibi okuyan insanlar değil. KPSS’ye yakında Amerikalılar girerse şaşırmayın. Ciddi söylüyorum. Görürsünüz ama o gün gelecek. Amerikalılarla beraber KPSS sınavına gireceksiniz. Gerçekten artık rekabetin geldiği nokta budur” diye konuştu.
Leave a Reply