‘Erdoğan Aklin Anısına Anadolu Ekosohbetler’ programı çerçevesinde BEÜ’de “Küresel Kriz Sonrası Türkiye ve Dünya” konulu konferans düzenlendi.

 Konferansta, Platform Başkanı Oğuz Demir ve Başkan Yardımcısı Özgür Çengel’in sunumları öğrencilerin ilgisini gördü.Ekonomistler Platformu’nun yeni dönem ilk sohbet programı ‘’Erdoğan Alkin Anısına Anadolu Ekosohbetleri’’ adıyla Zonguldak’ta gerçekleştirildi. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ahmet Zengin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, fakülte öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.‘’Küresel Kriz Sonrası Türkiye ve Dünya’’ konu başlığında düzenlenen konferansa, Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Demir, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Çengel ve Genel Koordinatörü Fırat Polat konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta iktisatçı Erdoğan Alkin’i anan Platform Başkanı Oğuz Demir, “Hem kendi şahsi hayatımda birlikte 6 sene vakit geçirmek zevkini yaşadığım, hem de bütün Türkiye’de nereye gitsem öğrencileri ile karşılaştığım, hocaların hocası rahmetli Erdoğan Aklin hocamızı burada sizin huzurunuzda da anmak istedik. Tanıyanlar var mı aranızda çok da önemli değil. Ama biz biliyoruz ki onun iyiliği ve insanlığı sizler için örnek olabilir. Ama biz en azından vefa borcumuzu sizlerin nazarında dile getirerek ödemek istiyoruz. Allah rahmet eylesin” dedi.
Platformun Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Doç. Dr. Özgür Çengel, yaşanan sıkıntılar nedeniyle kepenk kapatma noktasına gelen Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan mortgage krizini de hatırlatarak şöyle dedi:

“Eğer siz cebinizde olmayan bir parayı harcıyorsanız o zaman küresel kriz oluyor. Ben pazarlamacıları hiç sevmiyorum, hiç de takdir etmiyorum. Biz pazarlamacı olarak ne üretiyoruz biliyor musunuz? İnsanlara bir şeyi pazarlayıp satmaya çalışın. Ama öteki grup bizi yanlış anlıyor. Küresel kriz derken bir sürü konut satıldı. Bir sürü pazarlama ve işletme faaliyetiyle ürünler satıldı. Ama piyasada nakit yok. Ekonomik kriz diyoruz, küresel kriz diyoruz. Küresel kriz neydi? Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan bu mortgage dediğimiz konut kredilerinin geri ödenmemesi ile başlayan ve bu süreçte bütün bankaların fiyaskolarıyla sonuçlanan ve buna bağlı olarak dünyadaki üretim ekonomisinin çöküşünden bahsediyoruz. Burada esasında belki bir işletmeci bakış açısı olacak bu ama olayın bir finansal kriz boyutu tabii ki var. Ama olayın şöyle bir boyutu var. Eğer siz cebinizde olmayan bir parayı harcıyorsanız o zaman küresel bir kriz oluyor. İşletmede daha alt çalıştığım alan da pazarlama. Ben pazarlamacıları hiç sevmiyorum. Hiç de takdir etmiyorum. Çünkü biz pazarlamacı olarak ne öğretiyoruz, teoride ve pratikte insanlara bir şeyleri pazarlamaya çalışın, satmaya çalışın ama öteki grup bizi yanlış anlıyor. Sizin cebinizde para olması lazım. Sizin bir şekilde ödeme gücünüzün olması lazım. Fakat küresel kriz derken arkadaşlar işte olayın çıkış noktası bu. Bir sürü konut satıldı. Daha sonralarda bir sürü pazarlama ve işletme faaliyetiyle bir sürü ürünler satıldı. Ama piyasada nakit yok.”

“PARA YÖNETİMİ DÜNYANIN YÖNETİMİDİR”
Kredi kartı harcamalarına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Çengel, ay başı alınan maaş ile ay sonu yapılan harcamaların eşit olmadığını anlatarak bu sürecin küresel krizin göstergesi olduğunu ifade etti. Yaşanan krizden herkesin etkilendiğini ifade eden Çengel, şöyle devam etti:
“Kredi kartı harcamalarınızı zamanında ödeyebiliyor musunuz? Aybaşında kazandığınız paranın ne kadarı ay sonunda ne kadar cebinizden çıkıyor. Bunların hepsi küresel krizin göstergeleridir. Aybaşında kazanılan maaş ile ay sonunda cebimizden çıkan para asla bir olmuyor. Dünyadaki kriz bizi de etkileyecek. Çünkü para yönetimi dünyanın yönetimidir. Eğer Türkiye küreselleştiyse, tamamen kapılarını Avrupa ve Amerika’ya açtıysa tabiî ki biz oradaki petrolden, oradaki enerjiden ve iş gücünden etkileneceğiz. Global kriz herkesi etkileyecek. Amerika’da başladı, diğer ülkelere sıçradı. Herkes bir şekilde etkilendi. Özellikle İspanya’ya baktınız. Avrupa ekonomilerinde ciddi bir daralma oldu. Talep daralması oldu. Dünyadaki özellikle FED Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa’daki bankalar ciddi bir faiz indirimine gitmeye başladı. Bankacılık sektörü çok ciddi yaptırımlar ve denetimler gelmeye başladı. Tüketici hakları artık bankalarda çok ciddi bir konu olmaya başladı. Herkese artık kredi kartı verilmemeye başladı. Bu sözüme muhalefet edenler de oluyor. Biraz daha o kredi riski alanlar kontrol edilmeye başladı. Ama bunlar işe yaradı. Şimdi bakıyoruz eksik yanları, yapısal reformlar geçti. Bir sürü yasa geçti. Ama yapısal reformlar oturmadı gibi gözüküyor. Cari açık problemi, ithalat ve ihracat arasındaki fark çok ciddi bir problem oldu. Bizim krizde yakalandığımız noktaydı. Biz halen maalesef ihracat rakamlarımız güzel ama çoğu ürünleri ithal eden ülke konumundayız. NiyeTürkiye’de maalesef arkadaşlar, ister iktisatçı olun, ister işletmeci olun isterseniz de muhasebeci olun. Eğer üretim canlı olmazsa, sanayi olmazsa bir her zaman 20 yıl sonra da 30 yıl sonra da krizi konuşuyor olacağız. Çünkü niye, cari açık çok fazla, ithalat çok fazla. İthalat ile ihracat arasında çok ciddi dengesizlik var. Özel sektörün ciddi bir dış borcu var. O da ham maddeyi tedarikten ve ithalattaki yaşanan maliyet artışlarından dolayıdır.”

“ALLAH KERİM DİYORUZ”
2013 yılında katıldığı bir televizyon programında kendisine yöneltilen soruyu aktaran Başka YardımcısıÖzgür Çengel, sözlerini şöyle tamamladı:
“2013 yılının başında bir programa katıldığımda bana dediler ki, ‘Kriz olur mu 2013 yılında?’ Ben de cevap olarak, ‘Zaten Türkiye’de kriz var’ dedim. Ama biz o kadar alıştık ki bu göstergeleri yönetmeyi çok iyi biliyoruz. Yani borçlanıyoruz, Allah kerim diyoruz, kaderci davranıyoruz. Bir yerden para gelir. Ama çoğu insan esasında, cebinde olmayan parayı harcıyor. Ama talep olduğundan dolayı değil. Bu da tabii önemli bir özelliktir.”

“KPSS’YE YAKINDA AMERİKALILAR GİRERSE ŞAŞIRMAYIN”
İktisatçı Erdoğan Alkin’in anan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oğuz Demir, iktisat ve idari bilimler bölümü öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin bilgi üretimi ve yenilikçi davranmaları gerektiğini ifade eden Başkan Demir, ilginç bir sözüyle de öğrencileri güldürdü. Demir, “Bilginiz olsun diye söylüyorum. Ben İstanbul’da hasbel kader bir çok şirketin danışmanlığını yapan, televizyonlarda görülen bir sürü insanla konuşan kişi olarak söylüyorum. Artı eğitim camiası içinde olan birisi olarak söylüyorum. Yanlışsam doğrulayın. Artık sizin rakipleriniz burada beraber okuduğunuz, İstanbul Üniversitesi’nde gibi okuyan insanlar değil. KPSS’ye yakında Amerikalılar girerse şaşırmayın. Ciddi söylüyorum. Görürsünüz ama o gün gelecek. Amerikalılarla beraber KPSS sınavına gireceksiniz. Gerçekten artık rekabetin geldiği nokta budur” diye konuştu.
Konferans, katılım belgelerinin öğrencilere verilmesi ile sona erdi.

ONUR ALTINDAĞ

http://www.iha.com.tr/ekonomi/kuresel-kriz-sonrasi-turkiye-ve-dunya-konferansi/303106