Türkiye ekonomisinde yaşanan “sert iniş”, reel sektöre yansıdı. Karşılıksız çek, protestolu senet sayısında artışın sürdüğü 2013 yılının ilk çeyreğinde kapanan şirket sayısı yüzde 27 oranında artış gösterdi.

2013 yılının ilk çeyreğinde, reel sektörden gelen haberler Türkiye ekonomisinde yaşanan sert inişin yarattığı travmayı ortaya koydu. Uzmanlara göre bu verilerden biri karşılıksız çek sayısındaki artış. 2013 yılının ilk çeyreğinde karşılıksız çek sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.7 oranında artışla 228 bin 517’ye ulaştı. Karşılıksız çek sayısı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 8.3 oranında artışla 59 bin 543’ten 64 bin 490’a, haftalık ortalama karşılıksız çek sayısı yüzde 8.3 oranında artışla 16 bin 122’ye yükseldi.

Reel sektörden gelen diğer bir uyarısı ise protestolu senet sayısı ve tutarında yaşanan artış oldu. Protestolu senet sayısı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6 oranında artışla 265 bin 181 adede, protestolu senet tutarı yüzde 35 artışla 1 milyar 806 milyon TL’ye ulaştı.

KAPANAN ŞİRKET SAYISINDAKİ ARTIŞ HIZLANDI

Ocak-Mart döneminde kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 1.7 oranında artışla 12 bin 840 düzeyinde gerçekleşirken, kapanan şirket sayısı yüzde 26.9 düzeyinde artışla 4 bin 899’a yükseldi. Mart ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 oranında artışla 4 bin 442, kapanan şirket sayısı yüzde 37.2 oranında artışla bin 40 düzeyinde gerçekleşti.
Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektörü kredi hacmi 12 Nisan itibarıyla 805 milyar 16 milyon TL düzeyinde belirlendi. Bankacılık sektörünün 12 Nisan itibarıyla takipteki kredi alacakları 25 milyar 393 milyon TL’ye yükseldi. Bu dönemde bankaların takipteki krediler karşılığında ayırdığı özel karşılıklar ise 19 milyar 88 milyon TL oldu.

“REEL SEKTÖRÜN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU DURUM GÖZDEN KAÇIRILIYOR”

Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Oğuz Demir ANKA’ya reel sektörün karşı karşıya olduğu durumu değerlendirdi. Tüm dünyada yaşanan trende benzer bir şekilde Türkiye’de de bugün finans sektöründe yaşanan gelişmelerin, reel sektörün karşı karşıya kaldığı durumun gözden kaçmasına neden olduğunu vurgulayan Demir, son aylarda başta altın, döviz kurları ve borsalarda yaşananlar ile Merkez Bankası’nın politika uygulamalarının ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edildiğini belirtti. Demir, buna karşın ekonominin kalbi olan reel sektörün yaşadığı güçlüklerin gündeme yeterince gelmediğinin altını çizdi. Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yaşadığı sert inişin de denkleme eklenmesiyle reel sektörün özellikle 2013 yılında daha dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Özellikle ekonomi politikası uygulayıcılarının daha dikkatle reel sektördeki gelişmeleri takip etmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Nitekim özellikle 2013 yılının ilk üç ayında karşı karşıya olduğumuz tablo da bu açıdan önemli” dedi.

“REEL SEKTÖR SERT İNİŞ TRAVMASINI YAŞIYOR”

Reel sektör açısından tüm göstergelerin şu anda negatif bir seyre dönmüş durumda olduğunu vurgulayan Demir, “Karşılıksız çek sayısı, protestolu senet sayısı ve takibe düşen brüt krediler reel sektörün ciddi bir ödeme güçlüğüne düştüğünü gösteriyor” dedi.

FAİZ İNDİRİMİ VE EKONOMİDE CANLANMA

Demir, Merkez Bankası’nın faizlerdeki gerilemeye ilişkin kararı ve ekonomideki canlanmanın yeniden sağlanmasına yönelik olarak atacağı adımların büyük önem taşıdığını belirtti. Özellikle talepte yaşanacak canlanmanın reel sektörün biraz daha rahat hareket etmesini sağlayabileceğini belirten Demir, şunları kaydetti:
“Yine ticari krediler ve işletme finansmanı açısından faizlerin gevşemesi de reel sektörün hareket kabiliyetini arttırabilecektir. 2012 yılının bütününde Türkiye ekonomisinin sadece yüzde 2.2 büyümesi bu anlamda önemli bir sinyal oldu ancak özellikle 2013 yılı hedeflerinin ise yüzde 3-3.5 civarında kalması bu anlamda reel sektörün yaşadığı sorunların derinleşmesine neden olabilecektir. Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine ek olarak, ekonomi yönetiminin bu anlamda başta finansman sorununun çözülmesi olmak üzere reel sektörün ayakta kalabilmesi ve durumunun iyileştirilmesine yönelik adımlar atması bu anlamda büyük önem taşıyor.”

“ÖYLE BİR KANUN VAR Kİ ADAM ÖDEMEYİNCE ÜZERİNE GİDEMİYORSUN”

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş ise karşılıksız çekler ve protestolu senetlerde inanılmaz bir artış yaşandığını dile getirdi. Karakuş, “Öyle bir kanun var ki adam ödemeyince, üzerine gidemiyorsun. Böyle bir kanun olmaz. Eskiden mal veriyorduk, karşılıksız çıkan çeki avukata verdiğin zaman, hemen gelip ödüyordu. Hapis cezası kalktı, çekler ödenmiyor. Karşılıksız çeklerdeki artış önümüzdeki günlerde daha da hızlanır. Aynı sıkıntı protestolu senetlerde de yaşanıyor. Açıklanan rakamların üzerinde bir artış olduğunu düşünüyorum protestolu senette. Ama yine de şunu söylemek isterim: Biz Türkiye olarak Avrupa’ya göre yine iyi durumdayız” değerlendirmesinde bulundu.

 

http://sozcu.com.tr/2013/ekonomi/ekonomi-komaya-girdi.html