Sina Erkul, Stratejik Planlama Analisti

Türkiye’nin belli başlı özeliklerini destanlaştırıp anlatır dururuz. Bu destanlaşan özelliklerden biri de zengin maden yataklarımızdır.  Gelin görün ki o madenleri yıllardır kazma kürekle gemilere yükleyip ihrac etmişizdir. Sanayimize katkısı olması gerekenden çok daha azdır. Bu yazımda Türkiye’de madencilik sektörü hakkında bilgi vermek istiyorum;

Madencilik sektörü;

  • Ekonomik kalkınmaya yüksek getiri sağlar,
  • Emek yoğun bir sektördür,
  • Yer seçim şansı yoktur,
  • Ekonomik krizlerden çabuk etkilenir,
  • Çevreye etkisi önlenebilir ya da kontrol edilebilir.
  • Bulunduğu yöreyi kalkındır, altyapının tamamlanmasına büyük katkı sağlar.

Yukarıda saydığım özelliklere bakarsak ve Türkiye’nin de hemen her bölgesinde belli başlı maden yataklarının olduğunu düşünürsek ortaya üzücü bir tablo çıkabilir. Türkiye’de madencilik faaliyetleri 1810’lu yıllarda başlamıştır, Bakır üretimi 1812’de başlamıştır. Bunun yanında 1849’da krom yatakları bulunmuştur ancak üretim 1930’da başlamıştır. 1933’de Petrol Arama ve İşletme İdaresi ile Altın Arama ve İşletme İdaresi kurulmuştur. 1935 yılında ise Türkiye’deki madencilik faaliyetleri ile ilgili en önemli kuruluşlardan biri olan Maden Tetkik Arama Enstitüsü kurulmuştur. Sektörün gelişimi çok yavaştır. Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren 7000 kadar küçük ve orta ölçekli işletme mevcuttur. Bunların birçoğu ihracat yapmasına rağmen sektörle ilgili can alıcı olan nokta olan cevheri hammadde halinde satmaktadır. Hâlbuki madenciliğin ekonomik gelişime katkısı hammadde olarak satılmasıyla değil üretime ucuz girdi sağlamasından gelmektedir. Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin maden rezervleri potansiyeli görünmektedir.

 

 

Türkiye’nin en iyi cialis satış sitesi.En uygun fiyatlara alabileceğiniz maxman ürünleri tek tıkla sahip olun.Geciktirici etkisi ile efsane olan stag sprey kullanabilirsiniz.En etkili bayan azdırıcı ürünlerini bulabilirsiniz.