Ekonomistler Platformu tarafından her ayın ilk on günü içinde hizmet ve imalat sektörü profesyonellerinin katılımıyla yapılan Piyasanın Nabzı Araştırması’nın Kasım ayı sonuçları açıklandı. 131 firma ve firma temsilcisi ile görüşülerek hazırlanan ‘Piyasanın Nabzı Endeksi’ araştırma çalışmasının bilgi notuna aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.

Kasım Raporu Bilgi Notu

Piyasanın Nabzı Araştırması Kasım Raporu değerlendirmesine ilişkin basın bültenine ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Basın Bülteni

BASIN AÇIKLAMASI

Hizmet ve imalat sektörleri Kasım’ı mutlu karşıladı, ancak Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir ekonomiyi yönetenleri uyardı:

“Seçim bitti, sorunlara acilen odaklanılmalı!”

Ekonomistler Platformu tarafından yapılan Piyasanın Nabzı araştırmasının Kasım ayı sonuçları açıklandı. Sonuçlar, seçim sonrası piyasadaki beklentilerin hızla olumluya döndüğünü gösteriyor. Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, bir an evvel sektörlerin makro ve mikro ölçekteki sorunlarına odaklanılmalı uyarısında bulundu.

Ekonomistler Platformu tarafından her ayın ilk on günü içinde hizmet ve imalat sektörü profesyonellerinin katılımıyla yapılan Piyasa Nabzı Araştırması’nın Kasım ayı sonuçları açıklandı. Yapılan araştırmaya göre, Ekim ayında imalat sektöründe işlerin kötü seyrettiğini belirten %45,9’luk oran seçim sonrası %29,7’ye geriledi. Aynı parametre hizmet sektöründe de %37,5’ten %25’e düşerek piyasa genelinde beklentilerin olumlu yönde değişimine işaret etti. Ekim ayında işlerin ortalama gittiğini belirten katılımcıların %40’ı Kasım ayında işlerinin iyi gitmesini beklediğini ifade ederken, Ekim ayı için kötü diyenlerde Kasım’da olumlu bir beklentiye girenlerin oranı %55’e ulaştı.

“İstikrar yetmez, sorunlara odaklanılmalı”

Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir araştırma sonuçlarını şöyle yorumladı: “Ekim ayı sonuçları ve Kasım ayı beklentileri arasında çok ciddi bir fark görülüyor. Ekim ayında sektör profesyonellerinin %41,6’sı işlerin kötü gittiğini ifade ederken Kasım ayında işlerin kötü gideceğini bekleyenlerin oranı %27,3’e düşmüş durumda. Bu genel eğilim hem imalat sektörleri hem de hizmet sektörleri için geçerli. Buradaki en temel etkinin 1 Kasım seçimlerinin ardından ortaya çıkan tek parti iktidarı olduğu görülüyor. Bu açıdan 1 Kasım seçim sonuçlarının piyasada nabzı yükseltici bir etki yaratacağı beklentisi oldukça net görülüyor. İfade etmek gerekir ki, 31 Ekim ve 2 Kasım arasındaki temel fark ülkede yeniden istikrarlı bir hükümet kurulabileceği sonucudur. Ancak ülkemizin siyasi ve ekonomik istikrara ilişkin meselelerinde bir değişiklik yok. Bundan sonraki aşamada önemli olan kurulacak hükümetin, ekonominin kalbini oluşturan bu sektörlerin makro ve mikro ölçekteki sorunlarının çözümüne bir an evvel odaklanması gerektiğidir. Umuyoruz ki Türkiye ekonomisinin nabzı, sorunların çözümü ve iyileşen ortamla önümüzdeki dönemde çok daha hızlı atar.”

Editöre not

Ekonomistler Platformu, Türkiye’de ekonomi politikaları alanında referans bir sivil toplum örgütü olmak üzere 2000 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Genç ve dinamik gönüllüleri ve 10 yılı aşkın süredir geliştirdiği ulusal ve uluslararası ilişkileri ile Ekonomistler Platformu, Türkiye’ye örnek bir düşünce kuruluşu modeli sunmak üzere çalışmalarına devam etmektedir.

İletişim: Tel: 0212 234 54 07 Faks: 0212 234 54 06 www.ekonomistler.org.tr

Saygılarımızla,

Ekonomistler Platformu