03.09.2015

AĞUSTOS AYI ‘ENFLASYON’U AÇIKLANDI

Ağustos’ta TÜFE %0,4 arttı, yıllık TÜFE ise %7,14 oldu. Ağustos’ta ÜFE yüzde 0,98, yıllık ÜFE de yüzde 6,21 oldu.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’ Ağustos’ta yıllık olarak yüzde 7,83, ‘I’ yüzde 7,66 arttı.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 2,05 İLE LOKANTA VE OTELLER GRUBUNDA

Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1,96, eğitimde yüzde 1,41, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,31 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,21 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK DÜŞÜŞ GİYİM ve AYAKKABIDA

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,32 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ağustos ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,38 ile ulaştırma oldu.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ OTELLERDE

Yıllık en fazla artış yüzde 14,26 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,91), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,71), eğlence ve kültür (yüzde 9,19), ev eşyası (yüzde 8,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

EN ÇOK SALATALIK FİYATLARI ARTTI

Tüketici fiyatları bazında Ağustosta en yüksek fiyat artışı yüzde 29,73 ile salatalıkta, en yüksek fiyat düşüşü ise yüzde 19,43 ile armutta gerçekleşti. Aylık en yüksek artış yüzde 1,08 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis’de gerçekleşti. Ağustos 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 259 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 105 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. CNBC-e anketine katılan 23 ekonomist Ağustos için ortalama yüzde 0,13 TÜFE bekliyordu. 18 ekonomistin 2015 sonu TÜFE tahminleri ortalaması ise yüzde 7,85 düzeyindeydi.

http://www.ntvpara.com/haberler/ekonomi/agustos-enflasyonu-aciklandi

BREZİLYA FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

Brezilya Merkez Bankası politika faizini yüzde 14,25 seviyesinde bıraktı. Brezilya Merkez Bankası politika faizini yüzde 14,25 ile 9 yılın zirvesinde bıraktı. Dünyanın en cesur faiz artırım süreçlerinden birine imza atan banka böylece bu ayı pas geçmiş oldu. Halen durgunlukta olan Brezilya ekonomisi, yüksek enflasyon ile mali kriz kaygıları barındırıyor.

http://www.ntvpara.com/haberler/dis-haber/brezilya-faizi-degistirmedi

FED ENDEKSLERİ: ABD’DE FİNANSAL KOŞULLAR SIKILAŞTI

Fed endeksleri, ABD’de finansal koşulların 2012 yılından bu yana en sıkı seviyede olduğunu gösteriyor. Fed Endeksleri, Eylül ayında faiz artırımı yapılmasını desteklemiyor.

Hisse senedi ve tahvil piyasalarında yaşanan son satış dalgalarının ardından bölgesel Fed bankaları tarafından derlenen bir dizi finansal koşul ve stres göstergesi 3 yılın en sıkı verilerine işaret ediyor.

Chicago Fed tarafından Çarşamba günü açıklanan veri, kaldıraç ve kredi koşulları ile ilgili risk primlerinin 28 Ağustos’ta sona eren haftada yükseldiğini gösterdi. Bu faktörler, bankanın Ulusal Finansal Koşullar Endeksi’nin Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu.

Diğer bir deyişle, ekonominin kolay finansmana ulaşmadan aldığı destek yok olmaya yüz tutuyor ve bu durum, 16-17 Eylül’deki toplantıda 2006’dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımını değerlendirecek Fed yetkilileri için güçlük anlamına geliyor.

Endeks 28 para piyasası göstergesi, 28 hisse ve tahvil piyasasından türetilen gösterge ve 45 bankacılık sistemi göstergesini içeriyor. Bu göstergeler alt bileşenlere kategorize edilerek finans ve finans dışı sektörlerde risk, kredi koşulları ve kaldıraçlardaki değişimler ölçülüyor. Bu alt bileşenlerden ilk üçü yükseliş göstererek finansal koşulların kötüleştiği sinyali veriyor. Dördüncüsü ise ABD şirketleri ve hane halklarında kaldıracın arttığını gösteriyor.

Chicago Fed Endeksi, St. Louis Fed, Cleveland Fed, Bank of Canada, Bank of America Merrill Lynch ve Goldman Sachs Group Inc. tarafından üretilen endekslerin verdiği sinyalleri doğruluyor. Bu endekslerin hepsi koşulların en az üç yılın en sıkı seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor.

Barclays Plc ekonomistleri Fed politika yapıcılarının son hareketlenmeler dolayısıyla Mart ayına kadar bekleyeceğini belirtiyor. Goldman Sachs ekonomistleri Fed’in faizi Aralık’ta artıracağını ancak artırımın ertelenme riskinin kayda değer şekilde yükseldiğini ifade ediyor.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822907-fed-endeksleri-eylul-artirimini-desteklemiyor

BEJ KİTAP: YAZ AYLARINDA ILIMLI BÜYÜME SÜRDÜ

Fed’in Bej Kitap Raporu’na göre ülke genelinde Temmuz ve Ağustos aylarında ekonomide ılımlı büyüme devam etti. Fed’in 12 bölgeden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı ”Bej Kitap” raporuna göre, 11 bölgede konut ve otomobil satışlarının desteğiyle ılımlı büyüme devam etti. Rapora göre çoğu bölgede istihdamda da ‘ılımlı’ iyileşme yaşandı.

Bej Kitap Raporu’na göre imalat sanayi söz konusu dönemde karışık bir görünüm sergiledi. 10 bölgede imalat sanayide ‘pozitif ve durağan’ büyüme, New York ve Kansas City’de ise düşüş olduğu görüldü.

Boston, Philadelphia, Cleveland, Richmond ve Dallas güçlü doların imalat sanayine olumsuz etkisi olduğunu bildirirken 3 bölge Çin’de yaşanan yavaşlamanın birtakım faaliyetler üzerinde olumsuz etki yaptığına vurgu yaptı.

Perakende satışların çoğu bölgede arttığı belirtilen raporda Cleveland, Seattle ve San Francisco’da ücret artışları olduğu da kaydedildi.

Fed, Eylül ayında yapacağı toplantıda Bej Kitap’taki verileri göz önünde bulunduracak.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1822869-bej-kitap-yaz-aylarinda-ilimli-buyume-surdu