Milliyet – Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi Final Toplantısı Yapıldı.

Zonguldak’ta, Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi Final toplantısı yapıldı.
Zonguldak DedemanOtel’de yapılan toplantıya, Kozlu İlçe Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Ahmet Karakaya, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Zonguldak Tarım İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdürü Hasan Öztürk, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve davetliler katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan proje koordinatörü ve Zonguldak İl Kültür Turizm Müdürü Kürşat Coşgun, “Bölgemizin mutfak kültürünü markalaştırmak ve bu markayı yurt içinde, yurt dışında tanıtmak, bölgenin turizm potansiyeline yeni değerler kazandırmak, bu değeri gastronomi turizmi adı altında 12 yıl boyunca ziyaretçilerin hizmetine sunmak uzun vadeli hedefimizi oluşturuyordu. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın 2013 yılında açtığı Doğrudan Faaliyet Destekleme Programı çerçevesinde projemizi oluşturarak teslim ettik. Proje Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başvurusu ile gerçekleşti” dedi.
Ardından konuşma yapan Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, “Zonguldak ili ve çevresinin yerel mutfak değerlerini ulusal ve uluslararası turizm pazarına sunmak, bölgemizde ki turizm çeşitliliğini kültürel değerlerimizi de devreye sokarak zenginleştirmek amacıyla başlattığımız çalışmamızın birinci ayağını bugün itibariyle tamamlamış bulunmaktayız. Bundan sonrası için hedefimiz daha büyük. Elde ettiğimiz verileri en uygun şekilde değerlendirerek yerel mutfak değerlerimizi gastronomi turizmi kapsamında yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunmayı arzuluyoruz” diye konuştu.
Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Suat Dursun ise, “Mutfak kültüründe toplum yaşam biçimin de önemli bir yere sahiptir. Yaşam biçimini şekillendiren unsurlar mutfak kültürüne yön vermektedir. Coğrafi konum olarak Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bartın ilimiz de kültürel değerlerin çeşitliliğini yemek kültüründe de kendini göstermektedir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu Bartın’da yeşilliğin ve değişik türlerde ki bitkilerin yetişmesine imkan sağladığından Bartın mutfağında sebze yemekleri ön planda yer almıştır. Bölgenin ve şehrin tanıtılması, turizmin gelişmesinde ki katkısı göz önüne alınarak yöresel yemeklere ve el sanatlarına dikkat çekmek adına yapılan bu çalışma gelecek nesillere tanıtmak ve yaşanmasını sağlamak açısından önemli bir kaynak olacağı düşülmektedir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) Doğrudan Faaliyet Desteği(DFD) programı çerçevesinde Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün proje sahipliği yaptığı Ekonomistler Platformu ile Müdürlüğümüzden de proje ortaklığını paylaştığı “Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi” adlı proje çalışmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı adına Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu da, “ Ajans 2013 yılında Mali Destek Programları kapsamında ilan etiği 12.5 milyon TL bütçeli iki bileşenli teklif çağrısı projelerinden KOBİ projelerini önemi ölçüde tamamlamıştır. Ajans 2010-2013 yılları arasında sağladığı desteklerle bugüne kadar toplam 901 kişinin istihdamına doğrudan katkı sağlamış olup uygulanması devam eden programlarda taahhüt edilen 138 kişinin istihdamının ise program kapanışlarıyla birlikte tamamlanması öngörülmektedir. 4 senedir uygulanan programlarda gerçekleşmesi öngörülen toplam istihdam rakamı 1.039 kişi olarak belirlenmiştir”dedi.
Kozlu İlçe Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Ahmet Karakaya ise “BAKKA ile Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi projesi kapsamında sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Proje mantığı, bütüncül bir bakış açısı ile sebep-sonuç ilişkilerini ve illiyet rabıtalarını kurmayı gerektiren hedef odaklı bir yaklaşımdır. Alternatif turizm anlayışı yöremizde turizmin gelişmesinin ana ekseni olacak gibi görünmektedir. Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi projesi ile yöremiz de unutulmaya yüz tutmuş birçok yöresel yemek çeşidi tekrar derlenmiş kitapta bir araya getirilmiştir. Bu vesile ile bu proje de emeği geçen bütün görevlilerimizi yürekten kutluyor ilimize ve bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.
Toplantıda, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Sabahiye Noraşin tarafından “Türk Mutfak Kültürünün Bölgemize Yansımaları” başlıklı sunum gerçekleştirildi.
Konuşmaların ardından toplantıya katılanlar Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi adlı proje kapsamında bölgenin gastronomik değerlerinden oluşan yöresel yiyeceklerden tattılar.

Önceki Batı Karadeniz Lezzet Atölyesi Final Organizasyonu Zonguldak'ta Gerçekleştirildi..
Sonraki Köprüler Projesi Başlıyor

Yazar Hakkında

Ekonomistler Platformu
Ekonomistler Platformu 662 yazı

<p>Ekonomistler Platformu, Türkiye’de ekonomi politikaları alanında referans bir sivil toplum örgütü olmak üzere 2000 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir.</p>

Bu yazıları da beğenebilirsiniz

Basında Ekonomistler 0 Yorum

Haberler.com – ‘Girişimci Gençler Yetişiyor’ Projesi İstanbul’da

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (İSTESOB) “Girişimci Gençler Yetişiyor” projesi eğitimleri İstanbul’da başlayacak. Ekonomi Platformu açıklamasına göre, İSTESOB ve Ekonomistler Platformu;İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) 2012 yılında hayata geçirdiği “Çocukların ve Gençlerin Girişimcilik, Beceri

Basında Ekonomistler 1 Yorum

DHA – Türkiye’de kriz var

İSTANBUL Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Çengel, Türkiye’de faizlerin ve işsizliğin arttığını, iç talebin daraldığını, dış ticaretin yavaşladığını belirterek, “Türkiye’de kriz var. Ama biz o kadar alıştık ki,

Basında Ekonomistler

EVRENSEL: Enflasyon düşüşü yoksula çare değil

EKONOMİSTLER Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, ÖTV indirimlerinin yüksek kesime hitap etmesi nedeniyle enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekerek, iç talebi artırmak için dar gelirlinin harcamasına yönelik tedbirler

0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış!

İlk yorumu yapan siz olabilirsiniz!

Yanıt verin