Pelin Bingöl, Ekonomistler Platformu Başkan Yardımcısı

 

Sosyal faydayı amaçlayan faaliyetleri, kurumlara entegre edilecek yenilikçi sistemleri, eğitim faaliyetlerini, işletmeyi geliştirici ekipman ve aletleri temin edebilmek için gereken parasal desteği içeren tüm fikirler proje finansmanı mantığı kapsamında başta Avrupa Birliği olmak üzere çeşitli kurumlardan hibe olarak alınabilmektedir. Programlar vasıtasıyla dağıtılan hibelere genellikle kar amacı güden kurumlar olan KOBİ’ler ve kar amacı gütmeyen kurumlar olan yerel yönetimler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, meslek birlikleri, araştırma merkezleri, vb. başvurarak ilgili programlara proje hazırlayabilmektedir.

Ülkemizde Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajansları Mali Yardım Programları kapsamında hibeler vermektedir. Özellikle Avrupa Birliği’nin 2007-2013 için ayırmış olduğu hibe, 975 Milyar Euronun üzerindedir. Diğer yandan Türkiye’nin 26 bölgesinde kurulmuş olan Kalkınma Ajansları da kendi faaliyet alanları dahilinde çeşitli kurum ve kuruluşlara yüksek meblağlı hibe sağlayacak mali destek programlarını sürekli yayınlamaktadır.

Hibe mantığı kapsamında geri dönüşü olmayan finansal destek alabilmenin öncelikli şartı ise proje yazmayı bilmektir. Dolayısıyla Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimleri, projenin hibenin verileceği ilgili Programa uygun bir şekilde hazırlanması ve sağlıklı bir projelendirmenin gerçekleştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu önemin bilincinde olarak Kalkınma Ajansları, mali destek programlarına başvuru dönemi içerisinde eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlemektedir. Bu faaliyetler önceden yapılan duyurular ile halka açık olarak gerçekleştirilmekte ve böylece proje hazırlama konusunda istekli olan tüm kesimlerin katılımı sağlanmaktadır.

Kalkınma Ajansı uzmanları tarafından verilen bilgilendirme toplantılarında hibe programlarının içeriği, programların konusu ve öncelikleri, verilen maddi destek oranları, başvuru yapmaya uygun kurum/kuruluşlar, başvuru şekilleri ve uygun olan/olmayan maliyetler konusunda bilgi verilmektedir. Diğer yandan Proje Döngüsü Yönetimi eğitimlerinde katılımcıların proje başvuru evraklarını doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurabilmeleri amaçlanmaktadır. Bu eğitimlerde genellikle teorik bilginin yanı sıra katılımcıların gerçekleştirdikleri grup çalışmaları vasıtasıyla proje dokümanlarının eğitimcinin yardımı ile doldurulması gerçekleştirilmektedir. Söz konusu eğitimlerde proje olgusu ve proje finansmanı olgusunun tanımı, örnek projelerin anlatılması, proje analizi çalışmaları, planlama çalışmaları, mantıksal çerçeve yaklaşımı ile proje bütçesi ve başvuru formu gibi konular hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Bu sayede  Kalkınma Ajansları açısından daha fazla ve daha doğru hazırlanmış proje başvurularının alınması sağlanırken, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine katılan kurum/kuruluş, üniversite veya STK temsilcileri ise Ajansların öncelikleri ile uyumlu ve kabul edilebilirliği yüksek projeler hazırlamak anlamında daha fazla güçlenmektedir.

 

En iyi geciktirici sprey resmi satış sitesidir.Geciktirici ürünlerini indirimde alabilirsiniz.