İSTANBUL – 09.09.2016:  TÜİK, 2016 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Türkiye ekonomisi Nisan-Haziran döneminde %3,1’lik bir büyüme performansı gösterdi. Açıklanan bu rakam ile Türkiye ekonomisinin büyüme performansı Anadolu Ajansı anketi ile tespit edilen piyasa beklentisinin orta noktası olan %3,3’ün çok az altında kaldı.

Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Türkiye ekonomisi 2016 yılının ikinci çeyreğinde büyüme performansı açısından ilk çeyreğe göre bir miktar yavaşlamış görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle ikinci çeyreklerde yılın ilk çeyreğine göre daha hızlı bir büyüme performansı görülüyordu. Bu sefer Türkiye’nin içinde ve dışında yaşanan gelişmelerin büyüme performansında sınırlı da olsa olumsuz bir etkisi olduğu görülüyor.

Büyümedeki yavaşlamada tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve özek sektör yatırımlarındaki daralmanın etkin olduğu görülüyor. Kamu harcamalarındaki %15,9’luk artış ise bahsi geçen olumsuz etkilerin sınırlı olmasını sağlamış durumda. Öte yandan ilk çeyrekte gördüğümüz %2,4’lük olumlu dış ticaret etkisini bu çeyrekte sadece %0,2 olarak görüyoruz. Bu etki de oldukça azalmış durumda. Sektörel açıdan da yılın ikinci çeyreğinde özellikle konaklama ve yiyecek hizmetleri alt sektöründeki daralma dikkat çekici.”

Demir yaptığı açıklamada tüketimin canlandırmasına yönelik olarak ekonomi yönetimi tarafından alınan önlemlerin önümüzdeki dönem için bir miktar büyümeye katkı sağlayabileceğini ifade ederken şunları kaydetti.

“Temmuz ayındaki hain darbe girişiminin olumsuz etkileri, turizm sektörünün bu yaz istenen performansı gösterememesi ve imalat sanayindeki olumsuz işaretler dikkate alındığında Türkiye ekonomisi açısından zorlu bir üçüncü çeyrek geçirdiğimiz ortada. Bu süreçte ihracattaki artış ise ümit verici.

Bu noktada Türkiye ekonomisinin sahip olduğu potansiyelin tüketim ve yatırıma yönelik atılan adımlar ve uluslararası konjonktürün de bir miktar lehimize devam etmesi ile yavaşlamanın etkilerinin bunca olumsuzluğa rağmen aşılabileceğini düşünüyoruz.”