Ekonomistler Platformu tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile “Sağlık Turizmi: İstanbul’a Yönelik Bir Değerlendirme” başlıklı bir rapor hazırlandı.

 

Dr. Hamdi Emeç tarafından koordine edilen ve Prof. Dr. Oğul Zengingönül ile Dr. Dilek Eser İyilikçi’den oluşan araştırma ekibinin hazırladığı raporda; önümüzdeki dönemde bölgedeki istikrarın artması ve sektördeki kapasitenin artmasına paralel olarak İstanbul’un Avrupa Birliği ve komşu ülkeler açısından küresel bir sağlık merkezi olabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Oğul Zengingönül

Hazırlanan çalışma kapsamında İstanbul’da sağlık turizmi yapabilmek için uluslararası akreditasyona sahip 23 hastanenin var olduğu, sektördeki gelişmelere paralel olarak 20 hastanenin daha önümüzdeki günlerde akredite olmasının beklendiği ifade edildi. Prof. Dr. Oğul Zengingönül rapor ile ilgili yaptığı açıklamada; her sektörde olduğu gibi sağlık turizmi ile ilgili de sağlıklı veri toplanmasının oldukça güç olduğu, kamu ve özel sektörde bu konuda herhangi bir güvenilir bir verinin yer almamasının çalışmanın önemini bir kat daha arttırdığını belirtti. Zengingönül açıklamasında sektörde bu şekilde bir saha araştırmasının ilk olduğunu, bu çalışmanın bundan sonra yapılacak çalışmalara da katkı sağlayacağını ifade etti.

 

Çalışmanın akademik koordinasyonunu yürüten Dr. Hamdi Emeç de yaptığı açıklamada proje kapsamında hastalarla, hasta yakınlarıyla ve hastane yöneticileri ile yüzyüze görüşmeler yapıldığını ve bu görüşmeler sonucunda raporun şekillendiğini ifade etti. Dr. Hamdi Emeç, sektörün gelişimi için stratejilerin üretilmesi hakkında sürekli, güvenilir ve düzenli veriler üretilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini; bu konuda özellikle kamu, özel sektör işbirliğinin büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Dr. Hamdi Emeç

Dr. Emeç, Türkiye’nin sağlık turizmi alanında en önemli rakiplerinin Hindistan, Tayvan, Singapur, Macaristan, Tunus ve Lübnan gibi ülkelerin olduğunu, ancak Türkiye’nin bulunduğu coğrafya, turistik özellikler ve insan kaynağı kalitesinin bu ülkelerle rekabet etmek için en önemli güçlü yönleri olduğunu belirtti. Hamdi Emeç, Türkiye’ye sağlık turizmi amaçlı olarak Almanya, İngiltere, İrlanda gibi Avrupa Birliği ülkelerinden yoğun olduğu, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu’dan da son dönemde Türkiye’ye sağlık turizmi ziyaretlerinin arttığını tespit ettiklerini belirtti.

Türk doktor ve sağlık personeline güvenin, araştırmada Türkiye’yi tercih etmelerinde öne çıktığı tespit edilirken; özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Türkiye’ye sağlık turizmi amaçlı gelenlerin Türkiye’nin fiyat açısından daha uygun şartlarda tedavi imkanları sunmasının en önemli tercih nedenlerinden biri olduğu ortaya çıktı.

Dr. Hamdi Emeç, sektörün ciddi bir potansiyeli olduğunu ifade ederken; insan kaynağı kalitesinin uluslararası düzeyde daha ileri düzeye taşınabilmesi için sağlık turizmine özel eğitimler düzenlenmesi gerekliliğini tespit ettiklerini ifade etti. Emeç, özellikle tanıtımla desteklenecek hizmet kalitesi artışının Türkiye’de ve İstanbul’da turizm gelirlerinin artışına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Rapor, 23 Nisan günü Para Dergisi ile birlikte İstanbul’da dağıtılacak. Raporun Para Dergisi ile dağıtıma başlamasının ardından elektronik versiyonu da www.ekonomistler.org.tr internet sitesinden yayınlanacak.