Enflasyon rakamları

Mart ayında yüzde 0.6 artması beklenen TÜFE, yüzde 1.02 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 11.29’a çıkarak Ekim 2008’den bu yana son 8,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yüksek enflasyonda gıdanın etkisi 0,42 puan olarak hesaplandı.

Özellikle gıda ve döviz kuru etkisiyle yönünü yukarı çeviren ve çift haneyi aşan enflasyonda yukarı yönlü hareket devam ediyor.

Yüzde 1,93 artan gıda fiyatları ve yüzde 1.99 artan giyim fiyatları, TÜFE’nin yüksek gelmesinde başrol oynadı. Tüketici fiyatları bazında Mart ayında en yüksek fiyat artışı, yüzde 27,53 ile mandalinada oldu. Fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise yüzde 27,9 ile yeşil soğan geldi.

Yüksek enflasyon oranları piyasanın beklentisinden çok daha öncesinde geliyor. Buna göre yıl sonu beklentileri de bozulacaktır. Şu an sıkı para politikası uygulanıyor ancak beklentilerin bozulması, enflasyonla mücadeleyi her geçen gün daha da zorlaştıran birşey.
Enflasyonda yukarı yönlü risk oluşmuş vaziyette. Çekirdekteki artış tehlikeli, talep koşulları ve kur belli ki fiyatlama davranışını zorluyor. Hepsi bir araya gelince Merkez Bankası’nin işi zorlaşmış görünüyor.

Enflasyonun yüksek çıkması sadece fiyatları değil, dövizi de etkiledi, bugün dolar 3,64 seviyesini gördü. Morgan Stanley de Türkiye’nin yılsonu enflasyon beklentilerini yukarı doğru revize etti.