29.09.2015

EKONOMİYE GÜVEN DÜŞÜŞTE

Ekonomiye güven endeksi, Eylül’de geçen aya göre yüzde 16,7 azalarak 70,89’a gerileyerek en düşük düzeye indi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamalarına göre ekonomik güven endeksi, eylülde geçen aya göre yüzde 16,7 azalarak 85,14 değerinden 70,89 değerine düştü. Endeks böylece tarihin en düşük düzeyine geriledi. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki azalmadan kaynaklandı. Tüketici güven endeksi de geçen aya göre yüzde 6,1 azalarak 58,52 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,6 düşüşle 96,27 değerine geriledi. Hizmet sektörü güven endeksi ağustosa göre yüzde 2,3 azalarak 97,67, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,1 gerileyerek 80,37 oldu. Reel kesim güven endeksi ise yüzde 3,2 azalarak 99,3 değerine indi.

http://www.ntvpara.com/haberler/ekonomi/ekonomiye-guven-tarihi-dipte

İMALAT SANAYİSİNDE KAPASİTE KULLANIM ORANI ARTTI

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, eylül ayında bir önceki aya göre 1,1 puan artarak yüzde 75,9’a yükseldi

İmalat Sanayisi genelinde kapasite kullanımı, eylül ayında bir önceki aya göre 1,1 puan artarak yüzde 75,9’a ulaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)tarafından düzenlenen ve 2015 eylül ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 171 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayisi kapasite kullanım oranı çalışması sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2015 yılı eylül ayında imalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, bir önceki aya göre 1,1 puan artışla yüzde 75,9 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde imalat sanayisi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise 1 puanlık yükselişle yüzde 75,4 oldu.

Eylül ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, tüm mal gruplarında bir önceki aya göre yükseliş kaydedildi.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1827041-kapasite-kullanim-orani-artti

ÇİN’İN FİNANS GÖSTERGESİ İYİLEŞME GÖSTERDİ

Çin’in finans göstergesi iyileşme göstererek büyüme sinyali verdi

Çin’in para politikasını gevşetmeye yönelik 10 aydır süren kampanyası etki sinyalleri gösteriyor. Finansal koşulların gevşemesi, ülkenin büyüme oranının istikrarlaşmasına yardımcı olabilir.

Enflasyona göre düzenlenen faiz oranları ve döviz kurunu içeren Bloomberg’in Çin Parasal Koşullar Endeksi, Ağustos ayında 2. ayda da gelişme gösterdi. Gösterge 2013 yılından bu yana ilk kez üst üste aylık iyileşme kaydetti. Endekste geçmişte görülen iyileşme sinyalleri, ekonomik büyümede ivmelenme veya istikrarlaşma habercisi olmuştu.

Çin ekonomisi ihracattaki gerileme ve yatırım büyümesindeki düşüş ile zorlanıyor. Tüketici harcamalarında artışın sürmesi ve kamu projelerindeki toparlanma, ivmelenme iddiasının devam etmesini sağlayabilir.

Londra’daki Capital Economics Ltd. baş Asya ekonomisti Mark Williams, “Para politikasının gevşetilmesi ile birlikte kredi büyümesinde kayda değer bir toparlanma oldu. Bu durum önümüzdeki aylarda ekonomik büyümenin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Bunu 4. çeyrekte aylık verilerde göreceğiz” dedi. HSBC Çin Para Koşulları Göstergesi, Temmuz ayında duraksamasının ardından Ağustos’ta 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bloomberg ve HSBC göstergeleri, parasal koşulların zaman içinde nasıl değiştiğini hakkında bilgi vermek için dizayn edildi. Göstergelerde yüksek değerler parasal koşulların gevşediğine, düşük değerler sıkılaştığına işaret ediyor. HSBC Holdings Plc. Çin baş ekonomisti Qu Hongbin, “Ek parasal gevşemenin ikinci çeyrek dönemde büyümede ılımlı bir toparlanma yaratmasını bekliyoruz” değerlendirmesi yaptı.