19.08.2015

FİTCH RATİNGS YUNANİSTAN’IN KREDİ NOTUNU YÜKSELTTİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan’ın AB ile üzerinde anlaşmaya vardığı üçüncü kurtarma paketinin riskleri azalttığını belirterek Yunanistan’ın kredi notunu yükseltti. Yunanistan ve Avrupa Maliye Bakanları Grubu’nun (Eurogroup) 14 Ağustos’ta üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaştığı duyurulmuştu. Uluslararası kreditörlerin bu hafta Yunanistan’a 23 milyar euro aktarmaları ve Yunanistan’ın 20 Ağustos’ta ECB’ye ve Eylül ayında EFSM’ye karyı yükümlülüklerini yerine getirmesinin beklendiğini işaret eden Fitch, Yunanistan’ın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını CC’den CCC seviyesine çıkardı. Yunanistan’ın yabancı ve yerel para cinsinden kıdemli teminatsız tahvil notun da CC’den CCC’ye yükseldi.

http://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1117571-fitch-ratings-yunanistanin-kredi-notunu-yukseltti

KOBİ’LERİN DIŞ TİCARET KARNESİ

Geçen yıl ihracatın yüzde 56,5’ini, ithalatın ise yüzde 37,8’ini KOBİ’ler gerçekleştirdi. Dış ticaretin yarısından fazlası sanayiden…  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Girişim Özelliklerine Göre Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı.

Dış ticaret istatistikleri ve iş kayıtları sistemi kullanılarak elde edilen verilere göre, 2014 yılında 62 bin 987 girişim ihracat, 66 bin 585 girişim ithalat yaptı. İhracatın yüzde 56,5’i, ithalatın ise yüzde 37,8’i 1-249 çalışanı bulunan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) tarafından gerçekleştirildi.

İhracatta; 1-9 kişi çalışan mikro ölçekli girişimlerin payı yüzde 17,4 iken, 10-49 kişi çalışan küçük ölçekli girişimlerin payı yüzde 20,7, 50-249 kişi çalışan orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 18,4, 250+ kişi çalışan büyük ölçekli girişimlerin payı ise yüzde 43,5 oldu.

İthalatta; 1-9 kişi çalışan mikro ölçekli girişimlerin payı yüzde 6,2, 10-49 kişi çalışan küçük ölçekli girişimlerin payı yüzde 13,2, 50-249 kişi çalışan orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 18,4, 250+ kişi çalışan büyük ölçekli girişimlerin payı ise yüzde 62,2 oldu.

http://www.dunya.com/ekonomi/kobi/iste-kobilerin-dis-ticaret-karnesi-272129h.htm

1 YILDA ‘1 TRİLYON DOLAR’ KAÇTI

Son 13 ayda gelişen ülke piyasalarından 1 trilyon dolara yakın sermaye çıkışı yaşandı. Bu tutar, 2008 krizindeki yaşanan kaçışın tam iki katı…

Krizde 480 milyar dolar çıkmıştı

Yatırım bankası NN Investment Partners’ın hazırladığı rapora göre, en büyük 19 gelişen ülke piyasasındaki  toplam net sermaye çıkışı 940 milyar 200 milyon dolarla, 2008/09 mali krizi üç çeyreği boyunca dışarı akan 480 milyar dolarlık nakitin iki katına ulaştı.

‘Daha büyük çıkışlar yaşanacak’

Financial Times’ın haberine göre NN Investment Partners’ın Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Maarten-Jan Bakkum, “Bu sermaye çıkışlarının çok daha büyükleri yaşanacak” dedi.

NN Investment Partners Temmuz 2009 tarihinden itibaren geçen yılın haziran ayının sonuna kadarki altı yıllık süreçte 2 trilyon dolarlık sermayenin 19 gelişen ülke piyasalarına aktığını belirtti. Ancak fonların ters yönlü akışı kısır döngüyü tetikliyor. Kurlar dolar karşısında aşırı değer kaybı yaşıyor. Gelişen ülke ihracatında büyük gerilemeler başgösteriyor. Capital economics verilerine göre haziranda gelişmekte olan ülke ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,2 oranında düştü.

‘Fırtınaların en kötüsüyle karşı karşıya’

Öte yandan Societe Generale Stratejisti Bernd Berg, “Gelişen ülkelerin para birimleri şu anda tüm fırtınaların en kötüsüyle karşı karşıya,” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylülde faiz artırımına gideceği beklentisi, Çin ekonomisi korkusu ve  Türkiye, Rusya, Brezilya ve Malezya’da yükselen politik tansiyon gelişen ülkelerde ekonomiye güveni düşüren faktörler arasında yer alıyor.

http://www.dunya.com/dunya/global-ekonomi/bir-yilda-1-triyon-dolar-kacti-272136h.htm

SAĞLIK TURİZMİNDE HASTA DESTEKLERİNE YENİ DÜZENLEME

Yurt dışından getirilen hastaların ulaşım giderlerine ilişkin destekler uçak seferlerine göre yeniden düzenlendi. Ülkeye döviz kazandırıcı hizmetlerden biri olan sağlık turizmi kapsamında verilen desteklerde yeni düzenlenme yapıldı. Yurt dışından getirilen hastalara yönelik ulaşım giderlerinde tarifeli ve tarifesiz uçak seferlerine göre değişiklik yapıldı.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1117621-saglik-turizminde-hasta-desteklerine-yeni-duzenleme