Ekonomistler Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, teşvik sisteminde sadece yeni yatırımların desteklenmesinin sınırlı bir hareket yapacağını belirtti. Özellikle kriz döneminde bütçe açıklarının artmasına neden olacak yatırım teşvik paketinin suistimal edilmesinin bedelinin ülke ekonomisi için pahalıya mal olacağına dikkat çeken Oğuz Demir, Türkiye ekonomisinde ciddi bir yük oluşturacak programın en azından verimli kullanılması için hızlı kontrol ve izleme mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

http://www.birgun.net/economics_index.php?news_code=1244457211&year=2009&month=06&day=08

Hükümetin açıkladığı tedbir paketi ve teşvik sistemi ile ilgili değerlendirme yapan Ekonomistler Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, yeni teşvik paketinde sadece yeni yatırımların teşvik edilmesinin sınırlı bir hareket yapacağını ileri sürdü. Hükümetin uygulayacağı teşvik paketinin sistemin açıkları yönünden izlenmesi ve kontrol mekanizmalarının hızla geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, “Özellikle kriz döneminde bütçe açıklarının artmasına neden olacak bu programın hele bir de suistimal edilmesinin bedeli ülke ekonomisi için pahalı olacaktır” dedi.

SINIRLI ETKİ YARATACAK

Tüm dünyada teşvik mekanizmalarının yerellik, rekabetçilik ve bütünsellik gibi dört temel ayağa oturduğunu belirtti. Bu üç ayak açısından yeni teşvik mekanizmasını değerlendiren Demir, yeni mekanizmanın her üç ayakta da aksak olduğunu ileri sürdü.

Demir, yaptığı açıklamada, mevcut mekanizmanın yerellik, rekabetçilik ve bütünsellik açısından çok ciddi noksanları bulunduğunu belirterek, bu haliyle söz konusu teşvik mekanizmasının işsizlik ve büyüme üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti.