Sina Erkul, Stratejik Planlama Analisti

 

Beşeri sermayenin niteliği bir ülkeyi kalkındıran en önemli unsurlardan biridir. Mesleki eğitim ise bu niteliğin derecesini belirleyen bir araç. Mesleki eğitim ne yazık ki Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Ortaöğretimi dolayısıyla da mesleki eğitimi evirip çevirip bir şekle sokamayan hükümet ne yazık ki istihdamın artırılması hususunda da çuvallamış görünmektedir. Üstelik niteliksiz eleman niteliksiz üretim demek olduğu için durum bir kısır döngü haline gelmiştir. KOBİ’lerin veya büyük işletmelerin rekabet gücü yalnızca çok spesifik alanlarda artırılabilmektedir.

Dünya Bankası veya AB hibeleri ile yapılan projeler henüz olumlu sonuç vermemiştir. Üstelik yapılan reformlar sadece sertifikasyona yönelik olup ihracatı artırıcı önlemler zayıf kalmıştır. Dolayısıyla da adeta bir puzzle’ın parçaları eksik kalmıştır.

Beşeri sermayenin niteliğinin artırılması yanında sosyal projeler üretilip toplum mesleki eğitimin gerekliliği konusunda bilinçlendirilmelidir. Meslek liselerine ve meslek yüksekokullarına tabir-i caizse matematiğe kafası çalışmayan öğrenciler değil gittiği alanda başarılı olabilecek yetenekli öğrencilerin gitmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Herkes ekonomist, doktor ya da mühendis olmalı fikri aşıldığı zaman nitelikli ara eleman yetiştirilmesi daha başarılı olacaktır. Üstelik nitelikli ara elemanın aldığı ücret yükselmediği sürece insanlarda mesleki eğitime sıcak bakmayacaktır.

Hükümetin yaptığı reformlar; İşyerlerine pazarlama, üretimin verimliliğin arttırılması konularında desteklenmediği sürece, toplumun mesleki eğitime bakış açısının değiştirilmediği sürece, mesleki eğitim kalitesinin gerçekten yükseltilmediği sürece, sonuçsuz kalacaktır.

 

 

En iyi geciktirici sprey resmi satış sitesidir.Geciktirici ürünlerini indirimde alabilirsiniz.