08.09.2015

SANAYİ ÜRETİMİ 6 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Sanayi üretimi Temmuz ayında yüzde 0,3 artış ile Ocak ayından bu yana en düşük artışı gerçekleştirdi. Temmuz ayı sanayi üretim verileri açıklandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 arttı. Beklenti yüzde 3,3 artış yönündeydi. Sanayi üretimi Ocak ayından bu yana en düşük artışı gerçekleştirdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı.  Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış yüzde 11,3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.  Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek azalış yüzde 24,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış ise yüzde 4,5 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatında gerçekleşti.

http://www.ntvpara.com/haberler/ekonomi/sanayi-uretimi–6-ayin-en-dusugunde

ÇİN’DE İHRACAT BEKLENTİLERİN ALTINDA DÜŞTÜ

Çin’de Ağustos ihracatı yüzde 5.5 ile beklentilerin altında düştü, ithalat geriledi. Çin’de ihracat Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 ile beklentilerin altında gerilerken, ithalattaki düşüş yüzde 13.8 oldu.  Böylece Çin’in ticaret fazlası geçtiğimiz ay 60.24 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu yöndeki beklenti 48.20 milyar dolar yönündeydi. Reuters tarafından görüşleri alınan ekonomistler Temmuz ayında yüzde 8.3 düşen dolar bazlı ihracatın Ağustos’ta yüzde 6 düşmesini; ithalatın da Temmuz’daki yüzde 8.1’lik orandan kötüye giderek yüzde 8.2 azalmasını bekliyorlardı. Küresel yatırımcılar Çin ekonomisinin sert iniş riskiyle karşı karşıya olup olmadığını görmek için Çin’den Ağustos ayında gelecek verileri yakından izliyor olacak. Ekonomistler kademeli ve uzun sürecek bir ekonomik yavaşlamanın mümkün olduğunu söylerken, borsaların çakılması ve yuanın Ağustos ayındaki beklenmedik devalüasyonu dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde istikrar konusunda bazı soru işaretleri doğurdu.

http://www.ntvpara.com/haberler/dis-haber/cin-de-ihracat-beklentilerin-altinda-dustu

JAPONYA EKONOMİSİ % 1,2 DARALDI

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 1.2 ile ilk açıklanan rakamdan daha düşük bir daralma gösterdi. Japonya ekonomisi geçen çeyrekte, bir sıçramayı önleme riski taşıyan bir hareket olarak stoklardaki artışların etkisi ile, ilk açıklanan rakamdan daha düşük bir daralma gösterdi.

Gayrı safi yurt içi hasıla (GSYİH), yılın ikinci üç aylık döneminde yüzde 1.2 daraldı. Geçen hafta açıklanan ikinci çeyrek daralma rakamı yüzde 1.6 seviyesindeydi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre daralmanın yüzde 1.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İşletmeler, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Japon şirketlerine rekor düzeydeki nakit varlıklarını ve karlarındaki artışları sermaye harcamalarıına yöneltme çağrısına kulak asmamaları ile birlikte, yatırımlarını ilk açıklanan rakamdan daha fazla daralttı. Ayrıcai ekonomiyi aşağı çeken diğer bir unsur da, ücretlerdeki artışlara rağmen tüketim harcamalarıydı. Öte yandan, Japonya ekonomisi, en büyük ticaret ortağı olan Çin’deki yavaşlamadan dolayı da artan risklerle karşı karşıya.

SMBC Nikko Securities Inc. ekonomisti Junichi Makino, “Şirketler halen, ülke içi ve dışındaki zayıf talepten dolayı stoklarını azaltmada zorluk çekiyor,” dedi ve “Hükümet muhtemelen Ekim ayı civarında 2.5 trilyon yen kadar bir ekonomik teşvik paketi hazırlayabilir” şeklinde görüş bildirdi. Bu tutar 21 milyar dolara tekabül ediyor.

Özel kesim stoklarındaki artış ikinci çeyrekte GSYİH’ya 0.3 yüzde puanı katkıda bulundu. İlk açıklanan hesaplamada bu 0.1 yüzde puanı seviyesindeydi.

Sermaye harcamaları aynı dönemde yüzde 0.9 düştü. İlk açıklamada düşüş yüzde 0.1 olarak açıklanmıştı. Özel tüketim yüzde 0.7 geriledi. İlk rakam gerilemenin yüzde 0.8 seviyesinde olduğunu göstermişti.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1823920-japonya-ekonomisinden-kotu-haber