06.08.2015

 KÜRESEL GIDA FİYATLARI GERİLEDİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü küresel gıda fiyatlarının gerilediğini bildirdi.

FAO’dan yapılan açıklamaya göre, global gıda fiyatları endeksi Temmuz ayında yüzde 1,0 düşüşle 164,6 seviyesine indi. Aynı ayda tahıl fiyatları endeksi yüzde 2,0 artışla 166,5 puan olurken,yağ fiyatları yüzde 5,5 düşüşle 147,6 seviyesine kadar geldi.

Şeker fiyatları endeksinin yüzde 2,5 artışla 181,2 puana indiği ayda, et fiyatları değişmeyerek 174,1 puana geldi. Süt fiyatları endeksi ise yüzde 7,2 gibi yüksek oranlı düşüşle 149,1 puana indi.

http://www.dunya.com/dunya/ulkeler/kuresel-gida-fiyatlari-geriledi-270870h.htm

 

 

İRAN’A AMBARGOSUZ İLK ZİYARET

İran’a uygulanan ambargonun kısa süre önce kaldırılmasının ardından Türk iş adamlarında oluşan ilk ticari heyet Tebriz’e gitti.

ANKARA- İran’a uygulanan ambargonun kısa süre önce kaldırılmasının ardından Türk işadamlarından oluşan ilk ticari heyet Tebriz’e adeta çıkarma yaptı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ve Ekonomi Bakanlığı’nın organizasyonuyla gerçekleşen ziyarete, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu,  DAİB Başkanı Cemal Şengelve yönetim kurulu üyelerinin  dahil olduğu 40 kişi katıldı. 120 iş görüşmesi yapıldı, 50’den fazlası olumlu sonuçlandı.

DAİB Başkanı Cemal Şengel, ambargonun kaldırılmasının  sadece İran değil tüm dünyanın ticaretine katık sağlayacağını belirterek, DAİB olarak 10 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini aktardı. Şengel, yaklaşık 120 adet ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini, bu görüşmelerin 50’den fazlasının ticari işbirliğiyle olumlu sonuçlandığını anlattı.

İran’da, ambargo sonrası oluşacak olumlu gelişmelerin ve ticari fırsatların, Türkiye’deki tüm ihracatçıları umutlandırdığını belirten Cemal Şengel, DAİB olarak bu fırsatı avantaja dönüştürme yönünde hareket ettiklerini söyledi.

Ziyaretin yeni süreçte İran’a ülkemizden yapılan ilk resmi-ticari heyeti özelliğinde olduğunu belirten Cemal Şengel, “İran’a uygulanan ambargo dolayısıyla ihracatımız yıldan yıla düştü. Artık bu durum değişecek. Bu anlaşma sadece İran’ın lehine olan bir durum değil, özellikle bölgemiz olmak üzere bütün dünyayı ilgilendirmekte olup, bölge olarak bu fırsatı iyi değerlendirip, bölgemizin ticaret hacmini artırarak, DAİB olarak hedeflediğimiz 10 milyar dolar ihracata ulaşacağız, çünkü İran ve Türkiye’nin ihtiyaçları birbirini tamamlayıcı durumda” diye konuştu.

BÜYÜK ŞİRKETLER TRENİ KAÇIRMASIN

İran’a yapılan ziyarette çok üst düzey karşılamayla ağırlandıklarını belirten Cemal Şengel, Erzurum ve Tebriz’in İpekyolu hattı üzerinde olduğunu söyleyerek, bunun avantajından da yararlanacaklarını söyledi.

Yapılan 120 görüşmeden 50’den fazlasının olumlu sonuçlandığının altını çizen Şengel, özellikle mobilya, gıda ve su ürünlerinde yatırım konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Türk şirketlerinin de petrokimya ürünleri alması yanı sıra enerji ve madencilik sektörlerinde de yatırım konusunda görüş birliğine varıldığını ifade eden Cemal Şengel, ortamın çok uluslu şirketlere bırakılmadan bir an önce büyük şirketlerin de devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Kuzey Irak ve Türk Cumhuriyetlerinde yatırım boşluğu bulunduğu sırada giden Türk şirketlerinin olumlu imaj bırakmadığı için, meydanın çok uluslu şirketlere kaldığına vurgu yapan Cemal Şengel, “Büyük şirketler Türk Cumhuriyetleri ve Irak’ta altyapı olmadığı için tereddüt ettiler. Oysa İran’da böyle bir sorun yok. Bakanlık, ihracatçı birlikleri ve diğer organizasyonlar hep birlikte hareket ederek, bu işi başarmamız lazım” dedi.

http://www.dunya.com/ekonomi/ekonomi-diger/ambargo-kalktiktan-sonra-ilk-heyet-irana-gitti-270873h.htm

TÜRKİYE – İRAN ORTAK SERBEST BÖLGE KURUYOR, MEVZUAT UYUMLAŞTIRILIYOR.

İRAN – TÜRKİYE SINIRINDA ORTAK BİR SERBEST BÖLGE KURULUYOR.

Türkiye, Batı ülkeleri ile ilişkilerini yeni bir düzleme oturtmaya çalışan İran ile güçlü ekonomik işbirlikleri kurmak için projeler geliştiriyor. Bunların en önemlilerinden biri olan, İran-Türkiye sınırında ortak bir serbest bölge kurulması projesinde çalışmalar sürüyor. Elde edilen bilgilere göre, Van ve sınırındaki İran’ın Hoy kentinde kurulacak serbest bölgede iki ülke firmaları çeşitli avantajlar sahip olarak faaliyet gösterecek. Şu aşamada iki ülkenin serbest bölge mevzuatları arasındaki farklılıkları gidermeye yönelik mevzuatları uyumlaştırma çalışmaları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın martta İran’a yaptığı resmi ziyaretteki üst düzey görüşme masasında alınan kararlardan birisi de sınırda kurulacak bir ortak serbest bölgeydi. İran’daki serbest bölge uygulaması ile Türkiye’deki uygulama arasında fark olduğu için Van ve İran’ın Hoy kentinde ortak serbest bölge kurulması için ilk aşamada mevzuatların uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalara başlandı.

Hoy’un Van’a yaklaşık 2 saat uzaklıktaki en yakın İran şehri olduğunu belirten Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hossein Arian, Urmiye Ticaret Odası’ndan aldığı bilgiye göre, iki ülke cumhurbaşkanları nezdinde yapılan görüşmede ortak serbest bölge kurulması kararının alındığını ve bölgenin kurulmasının kesinleştiğini belirterek, “Ancak İran gümrük kuralları ile Türkiye’nin gümrük kuralları farklı olduğu için müşterek bir serbest bölge kurulması zor. Şu anda İran ve Türkiye gümrük mevzuatlarını uyumlaştırılıyor. Urmiye Ticaret Odası’ndan bu konudaki çalışmaların bitmek üzere olduğunu öğrendim” şeklinde bilgi verdi.

Müşterek serbest bölge ile iki ülke ortasındaki kara sınırı avantajının kullanılmasının hedefl endiğini vurgulayan Arian, “İran’da 30 serbest bölge var. Türkiye’ye en yakın serbest bölge, sınırındaki Maku kentinde. Bu serbest bölgeyi Türk firmaları da kullanıyor. İran’da enerji ve işçilik çok ucuz. Türkiye’nin de teknoloji ve sanayi altyapısı güçlü. Kurulacak müşterek serbest bölgede iki ülke firmalarının bu avantajları kullanarak üçüncü ülkelere yönelik de üretim yapması hedefleniyor” dedi.

İRAN ve TÜRK FİRMALARININ YOĞUN İLGİSİ VAR

Hossein Arian, İran ile Batılı devletlerin nükleer müzakerelerde anlaşmaya varmaları sonrasında, Türkiye ve İran’daki şirketlerden Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği’ne yoğun başvuru geldiğini belirterek, “Özellikle ambargo zamanında İran’a sırt çevirmediği için Türkiye ile ticaretin geliştirilmesine öncelik vermek isteniyor. Biz bu nükleer anlaşmanın imzalanacağını düşündüğümüz için yaklaşık 6-7 önce kendimiz ticarete yoğunlaşacağımız şekilde hazırlandık” diye konuştu.

Türkiye-İran ticaretinde avantajlı alanları belirlemek için araştırma yaptıklarını ifade eden Arian, şu bilgileri verdi: “Yeni dönemde şart ve kuralları çok iyi tespit etmeliyiz. Eski yöntemlerle iş yapamayız. İran-Türkiye arasında tercihli serbest ticaret için 11 yıl önce karar alındı, 2015’te tamamlandı. Bu kapsamdaki ürünlere yoğunlaşmak istiyoruz. Fuarcılık ilgili avantajlar var, kara sınırı çok önemli bir avantaj. İran, konumu nedeniyle Avrupa ve Afrika’dan Türkiye’ye gelen ticaret trafiğini kullanabilir. Türkiye-İran ve üçüncü ülkeler arasında ikili ve üçlü çoklu programlar ayarlamayı planlıyoruz. İran-Türkiye-Afrika, İran-Türkiye-Almanya gibi. Nakliye ve fuarcılığı önemli sektörler olarak görüyoruz. Önümüzdeki ay fuarlar başladıktan sonra bizim de çalışmalarımız artacak. Aynı zamanda teknoloji konusunda çok çalışıyoruz. İran temizlik ürünlerinde çok iyi, Türkiye ise ambalaj konusunda. İranlı müteahhitler de Türk firmalarıyla işbirliği içinde Afrika’ya çok rahat açılabilir.”

TÜRKİYE-İRAN LOJİSTİĞİ YATIRIM BEKLİYOR

İran, Avrupa ve Rusya ile yaptığı dış ticarette Trabzon Limanı’nı aktif kullanmak istiyor. Bu liman İran’ın Basra limanlaından yaptığı sevkiyatta daha ekonomik bir rota. İraan, Tebriz-Trabzon arasında demiryolu projesini hayata geçirmek istiyor. Van Gölü’nde kesintiye uğrayan Türkiye-İran demiryolu da iki ülke lojistiğinde önemli bir pürüz oluşturuyor. Van Gölü’ne gelen trenler iki feribotla Tatvaan’a ulaştırılıyor. Özellikle kışın bazı vagonların 2-3 ay durduğu belirtiliyor. İran, ciddi zaman kaybına yol açan bu kesintinin giderilmesini isterken, Türkiye, yıllardır Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi’ni hayata geçirerek, demiryolunu kıyılardan Tatvan’a bağlamadı. Bunun yanında 20 yıldır Van-Hoy arasındaki 20 kilometrelik yolun yapılması bekleniyor. Türkiye’yle İran arasındaki anlaşma gereği İran’da yatırım yapmak isteyen Türk sanayicilerin İran’da yapacakları yatırımın çifte vergilendirmeden muaf olması önemli bir avantaj. Türkiye’de fabrikası olan bir Türk iş adamı, İran’da da yatırım yapacaksa çifte vergi ödemiyor. Yatırımların devlet garantisi altında olması en önemli noktalardan.

http://www.dunya.com/ekonomi/dis-ticaret/turkiye-iran-ortak-serbest-bolge-kuruyor-mevzuat-uyumlastiriliyo-270803h.htm