04.08.2015

TURİZM GELİRLERİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı.

Türkiye’nin turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 azalarak 7 milyar 733 milyon 677 bin dolar olarak gerçekleşti. Buna göre, turizm geliri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 azaldı ve 7 milyar 733 milyon 677 bin dolara geriledi. Turizm gelirinin yüzde 86,7’si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 13,3’ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 953 milyon 833 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 779 milyon 844 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. İkinci çeyrekte kişi başına ortalama harcama 719 dolar olurken, yabancıların ortalama harcaması 691 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 921 dolar olarak gerçekleşti.

ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 2 AZALDI

Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 10 milyon 751 bin 351 kişi oldu. Bunların yüzde 89,6’sını yabancılar, yüzde 10,4’ünü ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 artarak 1 milyar 542 milyon 832 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 240 milyon 520 bin doları kişisel, 302 milyon 311 bin doları ise paket tur harcamalarından oluştu.

Söz konusu çeyrekte, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,6 artarak 2 milyon 462 bin 510 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması da 627 dolar olarak hesaplandı.

http://www.ntv.com.tr/ekonomi/turizm-gelirleri-azaldi,bWvr9zjvM0iEei_-3wOmhQ

ENFLASYON 2 YILIN DİBİNDE

Tüketici enflasyonu Temmuz’da yüzde 0.09 artarken, baz etkisiyle düşüşün devam ettiği yıllık enflasyon iki yılın en düşük seviyesi yüzde 6.81’e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre üretici enflasyonu da temmuzda aylık yüzde 0.32 düştü, yıllık üretici enflasyonu yüzde 5.62’ye indi. Merkez Bankası geçtiğimiz hafta açıkladığı enflasyon raporunda yılsonu için enflasyon beklentisini yüzde 6.9’a revize etmişti. Yılsonu için enflasyon hedefi ise yüzde 5. Dolardaki yükselişin etkisinin çok daha derinden hissedildiği çekirdek enflasyon verileri ise yine genel enflasyonun üzerinde kaldı.

TÜİK’in işlenmemiş gıda, enerji, içki, tütün ve altın fiyatlarındaki değişim hariç hesapladığı çekirdek enflasyon olan H enflasyonu yüzde 7.60, yine enerji, gıda, içki, tün ve altın hariç hesapladığı I çekirdek enflasyon ise yüzde 7.31 oldu. Yıl başından bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 16’yı buldu. Temmuzda aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.97 ile giyim ve ayakkabı oldu.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29719447.asp

ALMANYA EURO’YU BIRAKABİLİR Mİ?

Almanya ortak para bölgesinden ayrılsa daha iyi olmaz mı? Bazı iktisatçıların savunduğu bu görüşün bütün ekonomistler tarafından paylaşıldığı söylenemez. Son aylarda Yunanistan kriziyle ilgili olarak bazı tanınmış iktisatçılar ise krizden kurtuluş için Almanya’nın ortak para bölgesini terk etmesinin neden alternatif olamayacağını sormaya başladılar.
Senaryo özetle şöyle: Almanya Euro’dan çıkarak, Güney Avrupa ülkelerinin (İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz) devalüe edilmiş Euro ile borçları kontrol altına alıp ekonomiyi istikrara kavuşturmasına yardımcı olur.
Princeton Üniversitesi öğretim üyesi Ashoka Mody 17 Temmuz’da yayınladığı makalesinde, Almanya’nın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının Yunanistan’ın ortak para bölgesinden çıkmasına tercih edilebileceğini gerekçeleriyle anlatmıştı.
Mody, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada, para birliğinin önümüzdeki 25 ila 30 yıla kadar mutlaka yenilenmesi gerekeceğini ve önemli olanın, bunun nasıl yapılacağı ve hangi sistemin en az hasara yol açacağı olduğunu söyledi.

http://www.ntv.com.tr/ekonomi/almanya-euroyu-birakabilir-mi,v19klq3lSU6AwpSta2zH2Q