03.08.2015

ENFLASYON YÜZDE 7’NİN ALTINA İNDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Temmuz ayında TÜFE yüzde 0,09 arttı, yıllık yüzde 6,81 oldu.

26 AY SONRA BİR İLK

Yıllık TÜFE Temmuz’da yüzde 7,20’den yüzde 6,81’e geriledi. Enflasyon böylece 26 ay sonra ilk kez yüzde 7’nin altına inmiş oldu. TÜFE’de Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,81 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,07 artış gerçekleşti. Yurtiçi ÜFE ise Temmuz’da yüzde 0,32 düştü, yıllık bazda yüzde 5,62 oldu.  Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’ Temmuz’da yıllık olarak yüzde 7,60; ‘I’ yüzde 7,31 arttı.

http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/enflasyon-yuzde-7-nin-altina-indi

TEMMUZ AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

TİM, 2015’in temmuz ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 gerileyerek 10 milyar 857,5 milyon dolar oldu.
Buna göre, temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13 azalarak 10 milyar 857 milyon 507 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece Türkiye’nin bu yılın yedi ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8,8 düşüşle 84 milyar 369 milyon 679 bin dolara indi. İhracat, 2014’ün ocak-temmuz döneminde 92 milyar 540 milyon 392 bin dolar düzeyindeydi.
Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 azalarak 148 milyar 567 milyon 878 bin dolar oldu.

http://www.ntv.com.tr/ekonomi/temmuz-ayi-ihracat-rakamlari-aciklandi,aKRjpvXj-k6EcJ5dSi4c0Q

 

PİYASALARDA ‘ÇİN İŞKENCESİ’ SÜRÜYOR

Çin’de pay piyasalarında son bir ayda yaşanan sert düşüşün, küresel pay ve emtia piyasalarına negatif yansıması endişeleri artırdı. Çin‘de geçen yılın mayıs ayında başlayan ve bir yıl boyunca yükseliş trendine giren pay piyasalarında son bir ayda yaşanan düşüş, gündemin odak noktasına yerleşirken, söz konusu düşüşün küresel ve emtia piyasalarına negatif yansıması endişeleri artırdı.

Çin hisse senedi piyasaları, her ne kadar son dönemde yaşanan değer kaybıyla gündemin üst sıralarında yer alsa da, geçen yılın mayıs ayından bu yılın ikinci yarısına kadar etkili olan yükseliş trendi ile yüzde 150’yi aşan kazanç elde etmişti.

EMTİA ve KÜRESEL PİYASALARDA ÇİN ETKİSİ

Küresel emtia piyasasına yön verdiği bilinen Çin’de borsadaki sert düşüş ve büyümeye yönelik endişeler emtia fiyatlarına negatif yansıdı. Yıl başından bu yana dolardaki yükselişle baskı altında kalan emtia piyasası, Çin’deki gelişmeler sonrasında çöküş yaşadı.

En fazla altın rezervine sahip ülkeler arasında bulunan Çin’in 5 tonluk altın satışı gerçekleştirdiği ve altın rezervlerini beklentilerin altında tuttuğuna ilişkin açıklamalar, altın fiyatlarının 1.073,40 dolara gerileyerek son 5,5 yılın en düşük seviyesini görmesine yol açmıştı.

Bunun yanında talep endişeleriyle başta petrol ve bakır fiyatlarında düşüş yaşanması, birçok emtia ihracatçısı ülke için risk oluştururken, bu durum Fed’in faiz artırımına gidiş sürecinde küresel ekonomiye ilişkin endişelerin artmasını destekleyen bir diğer unsur oldu.

ATİNA BORSASI BUGÜN AÇILIYOR

Temmuz ayında 6 aydır süren borç krizinde yeni bir aşamaya giren Yunanistan’da bugün 29 Haziran’dan bu yana kapalı olan Atina Borsası işleme açılacak.

Beş hafta süren aranın ardından Yunanistan borsasının Pazartesi günü açılması planlanıyor. ASE Endeksi‘nin açılışı öncesinde ekonomi bakanlığından yeni ticaret yasasının detaylarının karara bağlanması bekleniyor.

35 Gündür Kapalıydı

Hükümetin bankaları kapaması ve para çekme ve transferine limit koymasının ardından Atina Menkul Kıymetler Borsası 29 Temmuz’dan beri kapalı durumdaydı.

Reuters’a konuşan Yunanistan Sermaye Piyasası Komisyonu Başkanı Kostas Botopoulos, “Borsanın Pazartesi günü açılması için çalışıyor ama bakanlığın kararını bekliyoruz” dedi

http://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1110294-atina-borsasi-yarin-aciliyor