09.07.2015

TÜSİAD’IN YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ NELER?

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Koalisyon hükümeti kurulması konusunda zaman zaman ümitsizliğe düşseler de ümitlerini halen koruduklarını söyleyen Symes, 4 parti lideriyle yaptığı görüşmeleri ve kurulacak yeni bir hükümetten beklentilerini açıkladı.

-Seçimlerin hemen ardından TÜSİAD olarak 4 parti liderinden randevu istediklerini,4 liderle de son derece açık olarak iş dünyasının önceliklerini paylaştıklarını söyledi. “Şunu gördük bu öncelikler konusunda hiçbir sıkıntı yok. Kırmızı çizgilerini bize de ifade ettiler. Tabii ki kırmızı çizgiler var bir Türkiye var rekabet gücü var. Ankara’dan son derece ümitli döndük. Ümidimizi koruyoruz.” şeklinde konuştu.
-TÜSİAD olarak çağrılarının ne olduğunu ise şu cümlelerle belirtti: ”Olmazsa olmaz hukuk sistemi ve yargıya güvenin yeniden tesis edilmesini ana başlık olarak ortaya koyuyoruz. Demokratik özgürlüklerdeki katedeceğimiz yollar var. İfade özgürlüğü… Verilere göre sanayimiz küçülmeye başladı. Tasarruf açığı önemli. Nedenlerine odaklanmak lazım. Olmazsa olmaz eğitim. Nitelik nicelik ve içerik açısından yeni hükümetin çok hızlı bir yol haritasına ihtiyaç var. Yeni hükümetin programını piyasalar zorluyor. Gelin ortak paydalarda hızla Türkiye’nin önünü açalım.”

“Euro Bölgesi için ne bekleniyor?”sorusuna ise “AB için de bir reform ajandası çıkacaktır. Aralık ayında muadil kuruluşlarımızla birlikte AB’nin geleceği ve reform süreciyle ilgili bir rapor yayınladık. Aslında bu rapor da tekrar dönüp aynı şeyi söylüyor. AB siyasi bir önemli bir birlik olarak başlayıp ekonomi mimarisi eksik kuruldu.”şeklinde cevap verdi.

GÖZLER ÇİN VE ABD PİYASANINDA

Avrupa hisseleri ABD vadelileri ile birlikte yükseliyor. Çin hisse senedi endeskleri hükümetin 3,9 trilyonluk düşüşü sonlandırma çabaları ile toparlandı. Yen, ABD tahvilleri ve Almanya tahvilleri ile birlikte zayıfladı. Emtia yükselişe geçti.

– Çin’den borsadaki düşüşü önlemeye yönelik yeni önlem geldi.
Çin Menkul Kıymetler Düzenleyicisi, ortaklıkları yüzde 5’in üzerinde olan hissedarların 6 ay boyunca hisse satmalarına yasak getirdi. Çin polisi ise, kötü niyetli yapılan açığa satış işlemlerinin soruşturacağını açıkladı. Çin Borsası’nda hala yaklaşık 1300 şirketin hisse senedinde işlem yapılamıyor. Diğer bir taraftan, Çin’de açıklanan enflasyon verileri, ekonomideki durağan görüntüye ilişkin endişeleri gideremedi. Çin’de yıllık TÜFE Haziran’da yüzde 1,2’den yüzde 1,4’e yükseldi. Yıllık ÜFE ise eksi yüzde 4,8 ile arka arkaya 39. kez geriledi.

Ayrıca, yatırımcılar Çin’deki hisse senetlerinde yaşanan satış dalgasına karşı pozisyon alıyor. Çin’deki yatırımcılar, özel bankaların zengin müşterilerinin hisse senetlerinde yaşanan çöküşten daha az etkilenmeleri için tahvillerden çıktığı söylentileri üzerine, dolar cinsindeki çöp notlu tahvillerde son altı ayda yaşanan en ciddi satışa öncülük etti.

YUNANİSTAN’DAKİ SON DURUM NE?

Yunanistan kurtarma programını üç yıllığına uzatmak için talepte bulundu. AB liderleri, Yunanistan’ın yeni önerisini görüşmek üzere Pazar günü toplanacak. AMB, Yunan bankalarına desteği sabit tuttu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan ile uzlaşı sağlama konusuna şüpheyle yaklaşıyor. Brüksel’e hareket etmeden önce İtalyan basınına konuşan Draghi, Yunanistan’ı kurtarıp kurtaramayacaklarını bilmediğini, bu sefer bunun gerçekten çok zor olduğunu söyledi. Draghi, “Rusya Yunanistan’a yardım eder mi?” sorusuna ise, “Sanmıyorum, zaten kendilerinde de para yok.” yanıtını verdi.

-Yunanistan’da bankalar hâlâ kapalı. Yunanistan’a, yeni bir kurtarma başvurusu için verilen süre bugün sona ererken, ülkedeki bankaların açılma tarihi ertelendi. Yunanistan Ekonomi Bakanlığı da, bugün açılması beklenen bankaların 13 Temmuz Pazartesi gününe kadar kapalı kalmaya devam edeceğini açıkladı.

-Her 3 Yunan vatandaşından biri yoksulluk riski altında bulunuyor. Yunanistan İstatistik Kurumu’nun (ELSTAT) bugün açıkladığı 2013 verilerine göre, yaklaşık 4 milyon Yunanlı, yani her 3 kişiden biri, yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunuyor. Yoksulluk sınırının 2013 yılı için kişi başı 4 bin 68 avro olarak açıklandığı verilere göre, yoksulluk içinde yaşayan Yunan vatandaşlarının oranı 2008 yılında yüzde 19,7 iken bu rakam 2013 yılında yüzde 22,1’e çıktı. Yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski katlanarak arttı. Yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski altında bulunan insanların oranı 2008 yılında yüzde 27,6 iken, 2013 yılında yüzde 36 seviyesine çıktı.

Şüheda Baran