Ekonomi Günlüğü – 07 Temmuz
07.07.2015
YUNANİSTAN’DA HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR
Yunanistan’da kreditörlerin şartlarının hükümet tarafından kabul edilip edilmemesi için referanduma gidilmişti, çıkan ‘Hayır’ sonucunun ardından önemli gelişmeler olmaya devam ediyor. Sonucun ardından eski başbakan ve muhalefet lideri Antonis Samaras partisinden istifa etmişti, ardından Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Euro Bölgesi’nin bazı üyeleriyle anlaşmaya varmada yardımcı olabileceğini düşündüğü ve başbakan Tsipras’ın düşüncesinin de bu yönde olduğunu bildiği için istifa etti.
-Yeni Maliye Bakanı Çakalatos
Yanis Varoufakis’ten boşalan koltuğa, uluslararası kreditörlerle müzakereleri yürüten SYRIZA Merkez Komite üyesi Öklid Çakalatos seçildi. Oxford Üniversitesi’nde siyaset ve ekonomi eğitimi alan,2012’de SYRIZA’dan milletvekili seçilen Çakalatos, Yunanistan ile AB arasında devam eden görüşmelerde Varoufakis ile birlikte ülkesini temsil etti. Öklid Çakalatos aynı zamanda hükümetin ‘Ekonomi Sözcüsü’ görevini de yerine getiriyor. Cumhurbaşkanlığı’ndaki yemin töreni öncesi basına açıklama yapan Çakalatos, “Maliye Bakanlığı için zor bir dönemde göreve başlıyorum. Stres içinde olmadığımı söylemek mümkün değil.” dedi. Müzakere sürecinde deneyim sahibi olan Çakalatos’un göreve gelmesiyle AB ile olan ilişkilerin daha ılımlı bir hava alabileceği düşünülüyor.
-Yunanistan lideri Tsipras bugün yeni plan sunacak
Avrupa bugün Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere toplanıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün Euro grubu liderleri zirvesinde, ülkesinin borç krizini aşabilmesine yönelik yeni öneriler sunacak. Tsipras’ın sunacağı planın Yunanistan’ın borçlarının yüzde 30’unun silinmesi talebini içerdiği belirtiliyor. Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı saat 14:00’te başlayacak.
Yunan bankaları bugün ve Çarşamba günü de kapalı olacak. Bankaların bugün açılması bekleniyordu fakat Bankacılar Birliği Başkanı Louka Katseli, Pazartesi yapılan görüşmelerin ardından sürenin uzatıldığını açıkladı.
-Fitch’in Yunanistan Açıklaması
Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Yunan bankalarının çok zayıf durumda olduklarını belirtti ve Yunanistan’ın Euro’dan çıkma ihtimalinin arttığına dikkat çekti. Fitch, Yunanistan ile anlaşılması için kritik tarihin 20 Temmuz olduğunu açıkladı.
-Petrol ve Euro Düştü
Yunanistan’da referandumdan hayır çıkması ve Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin belirsizliklerin artması Brent petrolünün varil fiyatının 60 Doların, ABD hafif ham petrolünün de 55 Doların altına inmesine neden oldu. ABD ve İran arasında yaptırımlar konusunda bir anlaşmanın yakın zamanda çıkacağına ilişkin beklentilerin de artmasıyla Brent petrolü bugün 56.85 Dolardan açıldı ve 56.81 Dolara kadar çekildi. ABD petrolü de 52.75 Dolardan açıldıktan sonra 52.70 Dolara kadar geriledi. Ayrıca referandumun ardından 3.0 liranın altına çekilen Euro da, bugünkü 2.96 lira düzeyindeki açılışın ardından, 2.9477 liraya kadar düştü.
PİYASALARDA ÇİN’İN DURUMU
Piyasalar Çin hisse senetlerindeki sert hareketlerden dolayı tedirgin. Son günlerde dünyanın gözü Yunanistan’a çevrilmişken, Çin’de piyasalarda ciddi bir düşüş görülüyor. Çin, hisse senedi piyasasındaki düşüşü engellemek için hükümet müdahalelerini hızlandırırken, yabancı yatırımcılar Şanghay hisselerini rekor düzeyde bir hızda satıyorlar. Öte yandan pek çok analist hisse senetlerindeki düşüşün kaçınılmaz olduğunu belirtmişti. Çin hisse senetlerinde 3.2 trilyon Dolar kayıp getiren düşüşü sonlandırmak için alınan son önlemler arasında devlet tarafından işletilen finans şirketlerinin hisse senedi alımı yapması ve ilk halka arzların askıya alınması bulunuyor. Aberdeen Asset Management’a göre alınan önlemler hükümetin daha piyasa odaklı bir ekonomiye geçiş taahhütlerini zayıflattı. JP Morgan Asset Management Asya piyasaları baş stratejisti Tai Hui, “Kötü bir politikanın başka bir kötü politikayla kapatıldığı bir noktaya geliyoruz. Pek çok yatırım başka bir düzeltme geleceğinden endişeli.” şeklinde konuştu.
Çin hükümeti, yılın ikinci yarısına ilişkin gayri safi yurtiçi hasılayı 15 Temmuz’da açıklayacak. Pek çok ekonomist büyüme oranının küresel finansal krizin yaşandığı 2008 yılından sonraki en düşük seviyede çıkacağını tahmin ediyor.
Şüheda Baran
Leave a Reply