06.07.2015

YUNANİSTAN’DAN ÇIKAN SONUÇ: HAYIR

Yunanistan’da kreditörlerin şartlarının hükümet tarafından kabul edilip edilmemesi için referanduma gidildi. Yunan İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı sandıklara yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı. Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.
Bunun üzerine Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis istifa etti

İstifa ettiğini ilk olarak Twitter hesabından duyuran Varoufakis,”Artık Bakan değilim!” yazdı. Yunanistan’da Pazar günü yapılan referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada Euro Bölgesi’nin bazı katılımcıların kendisini toplantılarda istemediğini bildiğini, başbakan Tsipras’ın da bu görüşün anlaşmaya varmada kendisine yardımcı olabileceğini düşündüğünü söyledi. Bu nedenle Maliye Bakanlığı’ndan ayrıldığını belirten Varoufakis: “Alexis Tsipras’a destek olmanın görevim olduğunu düşünüyorum” dedi ve Tsipras ve yeni maliye bakanını tüm gücüyle destekleyeceğini açıkladı.

Şimdi akıllardaki soru ise Varoufakis’in yerine kimin geçeceği. Yunan hükümet sözcüsü, bugün görevinden istifa eden Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in yerini alacak ismin bugün saat 10’da yapacakları toplantının ardından belirleneceğini söyledi. Yunan basınına göre, Varoufakis’in yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında Yunanistan’ın kreditörlerle görüşmelerini koordine eden Euclid Tsakalatos ve Ekonomi Bakanı George Stathakis bulunuyor.
Piyasalar nasıl tepki gösterdi?

Kemer sıkma politikalarına yönelik referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası dolar/TL bu sabah 2.71 civarında işlem gördü. İlerleyen dakikalarda ise 2.70’in altına indi. BIST 100 endeksi ise yeni haftaya yüzde 0,28 düşüşle 80 bin 988 puandan başladı.
Avrupa borsaları da haftaya düşüşle başladı. Referandumda hayır sonucunun çıkmasının ardından Yunanistan’ın durumu Euro’yu da etkiledi. Yen, dolar ve Euro karşısında değer kazandı. Euro, Yen karşısında altı haftanın en kötü gününü yaşayarak yüzde 1.3 düşüşle 133.700 Yen’i gördü.

Asya borsalarında bir tek Çin’de düşüş görülmedi. Şangay endeksi, hükümetin piyasaları istikrara kavuşturmak için alacağı önlemlerin etkisiyle yüzde 2,6 arttı.

 

MERKEZ BANKASI ENFLASYON RAPORUNU YAYINLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, gıda fiyatlarındaki düzeltmenin sürmesiyle bu grupta yıllık enflasyondaki düşüşün belirginleştiği açıkladı. Rapora göre, haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0,51 azaldı ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,20’ye geriledi.

  • Gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 3,54 azaldı

Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 3,54 puan azalarak yüzde 9,28 oldu. Bu düşüşte, işlenmemiş gıda grubu fiyatları temel belirleyici olurken, işlenmiş gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürdü.

  • Enerji fiyatları Haziran ayında yüzde 0,17 azaldı

Temel mal grubu yıllık enflasyonu haziran ayında 0,09 puanlık artışla yüzde 5,97’ye yükseldi. Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı tüketim mallarında baz etkisiyle yükselirken, diğer ana gruplarda geriledi. Dayanıklı tüketim mallarında, nisan-mayıs döneminde grup geneline yayılan yüksek fiyat artışlarının ardından, haziran ayında ılımlı bir görünüm kaydedildi.

Bu dönemde otomobil fiyatlarında sınırlı bir artış gözlenirken, mobilya ve elektrikli alet fiyatları geriledi. Türk lirasındaki birikimli değer kaybının yansımaları bu dönemde dayanıklı mallarda yavaşlarken, giyim ve dayanıklı dışı temel mallar grubunda hissedilmeye devam etti.

 

Şüheda Baran